Website niet betaald = stekker er uit?

Leestijd: 2 minuten

Stel, een webdesignbureau heeft een mooie website gemaakt voor haar klant maar heeft in de overeenkomst niets vermeld over de auteursrechten op het ontwerp. Er staat nog een deel van de factuur open, maar de webdesigner geeft alvast een “go” aan de klant om de site live te zetten. Na het online gaan, blijft de factuur open staan. De webdesigner beroept zich op zijn auteursrecht en eist dat de klant de site offline haalt zolang er niet betaald is. “No way” zegt de klant, “want die openstaande factuur deugt niet”. In dit artikel daarom een belangrijke tip voor websitebouwers én hun opdrachtgevers.

Wat is het gevolg?

Een dergelijke situatie deed zich onlangs voor bij een zaak tussen een websitebouwer en zijn klant. Wat doet een rechter in zo’n geval? Bij alleen een beroep op het auteursrecht zoals hier: niet veel.

Betreft de openstaande factuur: als zoals in dit geval in de dagvaarding niet is gevraagd aan de rechter om een oordeel te geven over de openstaande facturen, mag de rechter ook niet beoordelen of die nu wel of niet betaald moeten worden.

Als de rechter conform de wet de dagvaarding zou volgen en de websitebouwer (dus zonder een oordeel over de factuur te geven) gelijk zou geven, en hierbij de klant zou bevelen om de site offline te halen, betekent dit het volgende. Een websitebouwer zou een klant dan kunnen dwingen de betwiste factuur te betalen, terwijl die factuur zelf niet is beoordeeld. Daar werkt de rechter dus niet aan mee. De rechter kan in zo’n geval nog maar één ding doen: een “nee” tegen het offline halen. Waarom? Lees verder onder het volgende kopje.

Leg alles vast!

Als je eenmaal hebt toegestaan dat een website live gaat, dan heb je daarmee een zogenaamde ‘onvoorwaardelijke impliciete licentie’ gegeven om het ontwerp of de website te gebruiken. Wil je dat voorkomen, dan moet je deze afspraak expliciet vastleggen. Indien je in de overeenkomst een voorwaarde aan de licentie hebt verbonden – eerst bedrag x betalen dan pas licentie – dan kun je je bij een proces wél beroepen op “inbreuk op het auteursrecht”. Win je in een auteursrechtzaak, dan krijg je een groot deel van je proceskosten van de verliezer vergoed (meer weten over proceskosten? klik hier).

Wat de websitebouwer en de klant ook wensen: spreek de wensen uit en leg deze vast in de overeenkomst. Dat kan nare verrassingen achteraf voorkomen.

Jan Smolders, Dohmen advocaten.

Gepubliceerd september 2014 op webdesign.nl

Ook interessant in het kader van wanbetaling in het kader van websites: 26 mei 2014 column: webdesigners en andere creatieven opgelet! Opdrachtgever van ontwerp vindt het niet mooi, wel binnen kaders gewerkt? Betalen! Gepubliceerd op Webdesign.nl.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: