U maakt machines en heeft door Nederland heen overal onafhankelijke dealers met elk hun eigen rayon. Een van die dealers bent u liever kwijt dan rijk zodat u het contract beëindigt, of de desbetreffende dealer wil zich niet meer aan de overeenkomst houden en besluit zelf op te stappen. Dus uw machines komen daar niet meer in de showroom, of het moet om ‘tweedehandsjes’ gaan. De voormalig dealer besluit zich voortaan op andere merken te richten, met uitzondering van reparatie en onderhoud aan uw machines en verkoop van gebruikte machines van uw merk: dáárvoor kunnen ondernemingen nog wel bij hem terecht. Maar wat doet die grapjas? Die ex-dealer blijft het merk gebruiken, pontificaal. Borden, vlaggen, raamstickers, gebruik van logo in de showroom, visitekaartjes, briefpapier, werkplaatsfacturen etcetera. Uw merk staat overal op, zodat er voor de bezoeker niets veranderd lijkt.
Suggestie commerciële band “verboden”:
Onlangs speelde er weer eens zo’n kwestie bij de rechter. In een eerdere rechtszaak was al eens bepaald hoe de regels luiden: u mag van andermans merk gebruik maken om te laten weten dat u in onderhoud en reparatie en verkoop van dit merk zit maar niet op zo’n manier dat klanten denken dat er een commerciële band is met de merkhouder. Zo’n verboden suggestie van een economische band zal al snel aanwezig geacht worden als klanten denken dat u tot het distributienet van de merkhouder behoort of dat er een bijzondere relatie met de merkhouder bestaat.

Uitwerking in de praktijk
Oftewel: het logo mocht niet, het woordmerk wel, mits in een ander kleur en lettertype dan het “lettertype van de merkhouder” en begeleid door woorden als “reparatie”, “onderhoud” of “tweedehands” enzovoort in gelijke grootte.
Moraal van dit verhaal
Wat leren we hier nou uit? Dat rechtszaken veelal hun oorsprong vinden in beeindigde relaties die bij de aanvang niet goed geregeld waren. Uiteraard vinden wij procederen interessant (het is een van de aspecten van ons vak) en doen we het als het nodig is in uw belang, voor u is het minder leuk. Daarom wijzen wij op een ander aspect uit ons vak dat vaak onvoldoende in the picture staat bij ondernemers als ze gaan samenwerken: contracteren. Zorg bij de start al voor heldere afspraken op papeir. Doe dit niet zelf: al gaat het heel vaak goed (u bent malle Pietje niet), we zien dagelijks de brokken die onduidelijkheden in formuleringen of omissies kunnen veroorzaken. Daar heeft u dan toch weer een muggenzifter eersteklas bij nodig zoals een advocaat. En dat achteraf proberen te lijmen is duurder en minder effectief en efficiënt dan vooraf zorgen dat er niks te lijmen is …
Lees-verder-tips:
Mr. Jan Smolders
Dohmen advocaten
twitter: https://twitter.com/Jan_Smolders
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/jansmolders
i: www.dohmenadvocaten.nl
7 mei 2018. Deze column verscheen ook op engineersonline.nl