Voordeel door schadeherstel

Leestijd: 2 minuten

Het komt – helaas – voor dat je iets koopt of in opdracht geeft, waarna er gebreken aan blijken te kleven. Voor nu maakt het even niet uit of dat een automatiseringsproject, een machine, een hoogwaardige technologische innovatie, een website, restauratie van een klassieke auto is, of – zoals in dit geval – een pand met funderingsgebreken (in Amsterdam, waar anders …) (gisteren gepubliceerd vonnis). Wat was er aan de hand? Kort samengevat: iemand koopt een appartement in een monumentaal Amsterdams pand, waarvan later blijkt dat de fundering veel slechter is dan de koper had vermeld. Volgens de rechter moet de verkoper de herstelkosten van de koper vergoeden. Tot zover niets bijzonders, omdat wat je geleverd krijgt, moet voldoen aan de overeenkomst. Dat is iets wat ik als advocaat in onze praktijk over onder meer technische onderwerpen maar al te vaak aan de hand heb. Maar wát nu als de koper voordeel heeft door het herstel van het gebrek? In het geval dat ik nu als aanleiding gebruik, werd de oude, houten fundering vervangen door een nieuwe betonnen fundering, werden de plafonds wat hoger en zo meer. Dan zie je dat de rechter bepaald met beide benen op de – bewogen Amsterdamse – grond blijft staan. Bij veel van de ‘voordeeltjes’ redeneert hij: ‘de koper heeft niet om deze voordeeltjes gevraagd, zodat daarvoor geen aftrek op de schadevergoeding hoeft plaats te vinden’. Alleen wanneer evident is dat de koper een aantoonbaar financieel voordeel heeft, waarvan het aannemelijk is dat hij dat ook ooit kan verzilveren, wil de rechter wel voor een deel daarvan een aftrek op de schadevergoeding toepassen. Zo is het pand door de betonnen fundering veel meer waard geworden, zodat de koper daarvoor nu ‘betaalt’; dat krijgt hij immers bij verkoop weer terug. Maar die hogere plafonds? Die zijn prettig, maar de koper vroeg er niet om en we moeten nog maar zien of dat tot een serieus hogere waarde van het pand leidt. Een ander deel van de schade betrof voorkomen van schade aan het buurpand als de fundering werd aangepakt. De verkoper vond dat de koper een veel hogere bijdrage van de buurman in de herstelkosten had moeten vragen en daarover zo nodig zelfs had moeten procederen. ‘Nee’, zegt de rechter (in mijn woorden), ‘de koper moest al genoeg tegelijk oplossen door de fout van de verkoper. De koper mocht de buurkwestie op deze redelijke manier in overleg oplossen’.

Moraal van dit verhaal? Bij gebreken aan een opgeleverd project of een gekochte zaak – software, pand, machine, robotica, PLC, systemen, auto, technische installatie in gebouwen, wat dan ook – staat voorop dat de koper of opdrachtgever ongevraagd met de problemen zit opgescheept, die de verkoper/opdrachtnemer met zijn fout heeft veroorzaakt. Dan moet de koper/opdrachtgever niet met wiskundige formules (woorden van de rechter!) om de oren worden geslagen als hij om een redelijke schadevergoeding vraagt. Vrouwe Justitia mag dan weliswaar een blinddoek voor hebben, maar zij is niet blind!

(uitspraak zelf lezen? Zie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2014:4948)

augustus 2014,
mr. Hub Dohmen.

Ook interessant in het kader van gebreken: 1 december 2015: Vastgoed en technische gebreken. Huisadvocaat van VastgoedPRO Hub Dohmen geeft in deze column tips voor een beter onderbouwde schadevordering. 30 januari 2013: column “De spokende heftruck”: wanneer (deels) eigen schuld bij ongeval gebrekkige machine? Hoogwaardige technologie of niet: de menselijke factor blijft belangrijk. Geplaatst op www.mechatronicamagazine.nl. 27 mei 2011: column “ge-KOE-ioneerd”. Relevant voor iedereen die goederen of diensten levert, of het nou meubels, ICT-diensten of geavanceerde high-tech apparatuur betreft, en te maken krijgt met klachten. Gepubliceerd op alurvs.nl en creatiefzuid.nl.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: