Het is een hot item in het kader van illegaal films streamen via internet: wanneer moet een provider NAW-gegevens van inbreukmakers afstaan aan de filmindustrie? Eerder zagen we dat Dutch Filmworks het behoorlijk ‘lastig werd gemaakt’ door de rechter. Niet duidelijk was hoe mogelijk onschuldige abonnees zouden worden benaderd. Ook was niet duidelijk was hoe schikkingsvoorstellen zouden worden opgebouwd. Zaten daar geen ‘strafelementen’ in die helemaal niet thuishoren in ons civiele rechtssysteem? Dus, Ziggo hoeft voorlopig geen NAW van haar klanten aan de filmindustrie te geven. Vorige maand (mei 2020) moest echter (Nederlands vonnis!) de Nederlandse hostingprovider Worldstream aan een Amerikaanse betaal-tv-dienst wèl NAW-gegevens afstaan.
Raar verschil rechtspraak filmindustrie?
Huh? Wat krijgen we nou? Vanwaar dat rare verschil? Die gedachte bekroop mij toen ik ergens een aankondiging van het vonnis las. Het bleek echter niet te gaan om mogelijk onschuldige ‘consumenten’, maar om de aanbieders van illegale IPTV die hun servers draaien bij Worldstream. Die kunnen zich dus echt niet verschuilen achter de AVG en dergelijke, ook niet als het gaat om een Amerikaanse betaaltvdienst en gegevens van Nederlanders. Want de AVG heeft daar ‘wat op bedacht’.
Tweakers: hele klantenbestand versus lagere schadevergoeding?
Intussen bleek ook op Tweakers een discussie gestart bij het Tweakersartikel over dit vonnis. Ik doe even een geparafraseerde greep uit de reacties. Natuurlijk kan Dish naar de rechter met een schadeclaim, maar waarschijnlijker is dat die illegale aanbieders eerst een schikkingsvoorstel van Dish krijgen. Dish zal echter ook de illegale tv-kijker willen aanspreken. Dish zou gewoonlijk niet zomaar aan de NAW van die kijkers kunnen komen om ook de kijkers een schikkingsvoorstel te kunnen sturen. Als de illegale aanbieders nou in ruil voor een gunstiger schikking (lager bedrag) gelijk hun hele klantenbestand aan Dish geven? Dan heeft Dish de gegevens van de televisiekijkers die ze via de rechter lastig van de illegale aanbieders los zou krijgen. En als ik naar de data van de reacties kijk, gaat dit nog wel even zo door.
Kijkschade bij schadeclaim inbreuk auteursrecht films
Dat lijkt niet echt interessant, want bij de rechter zal Dish de ‘kijkschade’ moeten onderbouwen, hetgeen qua opbrengst nog wel eens kan tegenvallen (zie mijn column over Dutch Filmworks/Ziggo: ‘Film illegaal gedownload, wat kost dat?’ en het vervolg ‘educated guess: max EUR 70’). Het argument ‘abonnementsprijs = kijkschade’ wordt lastig als de IPTV-aanbieders honderd betaaldiensten combineren, iets dat geen enkele consument financieel kan opbrengen. Nog daargelaten de vraag of Dish de AVG niet overtreedt als ze de NAW op zo’n manier lospeutert, maar de AVG ligt niet echt op mijn terrein dus daar blijf ik vanaf.
Moraal van dit verhaal
Hoe dan ook is dit vonnis een waarschuwing voor de aanbieders die zich tot dusver veilig waanden voor claims over inbreuk op het auteursrecht. En het is een opsteker voor rechthebbenden.
Lees-verder-tips filmindustrie
- 9 juni 2020: Hoe hoog is een downloadboete in Nederland? Het begrip downloadboete bestaat niet, maar dan weet u waar het over gaat. Educated guess: max EUR 70 bij de rechter. Lees hier de berekening van onze Jan Smolders in deel twee van zijn column naar aanleiding van DFW/Ziggo.
- 4 juni 2020: Piratebay blijft geblokkeerd, maar voornamelijk door XS4ALL/Ziggo. Grondrecht intellectuele eigendom wint van andere grondrechten in belangenafweging. Check: via onze provider is Piratebay nog steeds te bezoeken. Providers niet dol op regels die klanten kosten. Wat heeft rechthebbende aan uitspraak? Column van onze Jan Smolders.
- 7 november 2019: Film illegaal gedownload: wat kost dat en hoe zit het met NAW-gegevens? Eerste deel in een korte reeks over auteursrecht door onze Jan Smolders.
15 juni 2020,
mr. J. (Jan) Smolders, advocaat.
info@dohmenadvocaten.nl
http://twitter.com/Jan_Smolders
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders