Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) – juridische aspecten

Leestijd: 3 minuten

Onlangs was ik namens Dohmen advocaten present bij Virtual (R)evolution 2017, dé vakbeurs rondom virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Wat doet een advocaat daar nou? Valt daar dan juridisch iets over te zeggen? Ja, dat valt er. Oh, allereerst misschien leuk om een filmpje van de beurs te laten zien; altijd weer humoristisch om deelnemers aan een VR-spel bezig te zien (in dit geval met boogschieten):

Voor de toevallige passant: verschil virtual reality en augmented reality

De doelgroep van deze site weet het wel, voor degene die toevallig hier is beland even wat uitleg over het verschil  tussen VR en AR: VR is volledig fantasie, AR legt een “laagje” op de werkelijkheid. Een voorbeeld van AR: je richt je smartphone op een gebouw, en op het scherm van je smartphone zie je de vraagprijs. Een voorbeeld van VR: in Smurfenland de smurfen redden van Gargamel met een lightsaber.

Privacy

Eigenlijk heeft bijna iedereen wel een AR-device op zak: de smartphone, voorzien van camera, gps en internet. Naast enorm veel plezier kent AR ook risico’s: “men” weet voortdurend waar je bent, wat je leuk vindt, wat je aan het doen bent. Dat een AR-aanbieder voor veel dingen toestemming moet vragen en niet zomaar alles blijvend mag vastleggen, betekent niet dat AR-aanbieders (of eigenlijk de hele keten) ook altijd braaf de wet volgen. De privacywetgeving is verspreid over meerdere wetten (Telecommunicatiewet, Wet bescherming persoonsgegevens), waarbij voor het kunnen naleven van wetgeving allereerst geldt dat je die wetgeving moet snappen. Handhavers moeten ten eerste technisch inzicht en capaciteit hebben en ten tweede een seintje krijgen, dat vaak niet komt omdat gebruikers geen idee hebben wat er allemaal over hen verzameld wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid dat user en keten over meerdere landen verspreid zitten. Wat er zoal fout kan gaan? Een boze verkeersdeelnemer (of een verliefde stalker) richt zijn smartphone op je, de smartphone zoekt op Linkedin naar je foto, hoest je naam en werkplek op en de volgende dag staat de boze verkeersdeelnemer/verliefde stalker je na je werk op te wachten. Of zo. Dus: compliance is belangrijk, niet alleen om boetes te voorkomen, maar misschien nog wel meer om als bedrijf niet het verwijt te krijgen je klanten aan risico’s bloot te stellen.

Databankenrecht

Naast privacyaspecten kan een AR-aanbieder ook te maken krijgen met databankenrecht: ook al kàn het technisch, dan wil dat nog niet zeggen dat een AR-aanbieder zomaar uit allerlei databases van derden mag plukken. Dat geldt voor een websitehouder, maar ook voor een aanbieder van een AR-app. Een database kan immers wettelijk beschermd zijn of via algemene voorwaarden, zoals vergelijkingssite Wegolo ooit merkte toen ze in de vluchtgegevens van Ryanair aan het grasduinen was.

Auteursrecht

Daarnaast kan auteursrecht nog een rol spelen: bouwwerken kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn (zoals Naturalis onlangs merkte toen ze met architect Fons verhoeven ging vechten over beenruimte voor Tyrannosaurus Trix). Hoewel we in Nederland panoramavrijheid kennen, zou een VR-aanbieder die een kloon maakt toch in de problemen kunnen komen: dan is het immers geen weergave van het bouwwerk “zoals het zich daar bevindt”. Een AR-aanbieder zal daar minder of geen last van hebben: op het schermpje van je smartphone zie je gewoon live de dingen “zoals ze zich in het openbaar bevinden”, met alleen een extra informatielaag er boven op.

Als u mij tegen bent gekomen op de beurs weet u nu het antwoord op uw ingehouden vraag “wat doet een advocaat hier?” 😉

Juridische vragen over AR/VR? We hebben elke week een gratis spreekuur IE/ICT/Techniek en elke maand een innovatiespreekuur.

Advocaat virtual reality nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:


8 mei 2017,
Hub Dohmen, 
Dohmen advocaten – in techniek
e: h.dohmen@dohmenadvocaten.nl 
twitter: http://twitter.com/hdohmen 
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen 

Deze column verscheen eerder op etotaal.nl en werd in het meinummer 2017 van het maandblad ‘e-totaal’ afgedrukt.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: