Vernietiging kunstwerk

Leestijd: < 1 minuut
vernietiging kunstwerk

Q: ik heb in opdracht van de gemeente een beeld gemaakt dat in een park is geplaatst. Het stond daar lange tijd, maar is nu het zonder mijn toestemming door de gemeente verwijderd! Wat kan ik hier tegen doen?

A: In een andere Q & A maakten we al duidelijk dat aantasting van een werk niet kan zonder toestemming van de kunstenaar, omdat er naast auteursrecht ook persoonlijkheidsrechten van de maker op kunstwerken rusten. Echter: de opdrachtgever (en tevens eigenaar) van een werk mag dat werk vreemd genoeg wel vernietigen! Let wel: de belangen van de opdrachtgever moeten dan wel zwaarder wegen dan die van de maker – zoals absurd hoge kosten voor onderhoud. De zo gegroeide jurisprudentie (rechtspraak) heeft voor deze vreemde kronkel gezorgd. De maker van het werk moet wel de gelegenheid hebben om voor de sloop het werk goed te documenteren voor bijvoorbeeld zijn portfolio. En als duidelijk wordt dat het kunstwerk niet gesloopt had hoeven te worden als de eigenaar van dat werk er goede zorg voor had gedragen, dan kan de maker een schadevergoeding vorderen.

Wilt u weten wat uw rechten zijn als kunstenaar? Kom langs op ons gratis spreekuur of bel 013-5821987.

20 december 2016

Meer lezen over dit onderwerp:

Architect, knabbelt er iemand aan uw live portfolio? Of: de regels rondom sloop of aantasting van uw kunstwerk

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: