Update rechtszaken schending IE-rechten

Leestijd: 2 minuten

Hieronder een aantal rechtszaken uit de afgelopen periode die invloed kunnen hebben op uw bedrijfsvoering. Alle hebben ze betrekking op het schenden van rechten van intellectuele eigendom.

Achtergrondmuziek

Voor achtergrondmuziek in trein en vliegtuig moet de vervoerder betalen. Speelt u ook achtergrondmuziek, dan is de kans waarschijnlijk 100% dat u moet betalen. Dat kwam aan de orde in een zaak tussen Blue Air Aviation.

Inbreuk door foto’s op website: trollen?

In een kwestie rondom ongeautoriseerd plaatsen van foto’s op websites bleek het volgende. Het dreigen met dure procedures is niet snel misbruik van recht. Dat iemand er een verdienmodel van maakt volgt niet uit het feit dat louter uit het feit dat een bedrijf het internnet afspeurt op zoek naar inbreukmakende foto’s. Als dat bedrijf lasthebber is van de fotograaf mag dat gewoon. Anders zou het wellicht worden als een bedrijf foto’s opkoopt louter met het doel om het internet af te speuren. Dat bleek in een zaak tussen Vaaam en Yourscene. Als u fotograaf bent en de zaak uit handen heeft gegeven hoeft u zich dus geen zorgen te maken. Als u foto’s opkoopt alleen om schade te kunnen claimen in plaats van licenties vooraf te verlenen loopt u de kans dat u (zoals eerder bij een Belgische rechter) een auteursrechttrol wordt genoemd en met niets naar huis gaat.

Challenger beschrijvend merk voor gamestoel?

Mag je een gamestoel Challenger noemen als een andere fabrikant van gamestoelen het merk Challenge heeft? Een merk mag namelijk niet beschrijvend zijn. Challenge is echter geen beschrijving van een gamestoel, het verband tussen een gamestoel en een uitdaging is ter ver verwijderd om een beschrijving te zijn. Dat Playseat slogans als “Challenge your opponents with the Playseat Challenge!“ gebruikt, maakt nog niet dat dat de consument daaruit begrijpt dat Challenge geen merk is maar een beschrijving. Het onderscheidend vermogen van het merk Challenge was ook toegenomen door het gebruik. Er was sprake van verwarringsgevaar dus Challenge mocht niet. Dat bleek in een zaak tussen Playseat en NLR. Zorg dat u een merk kiest dat niet beschrijvend is, anders zou het voor u verkeerd kunnen aflopen.

247 betekent 24/7

Mag je jezelf 247 Lasersnijden noemen als een ander al 247TailorSteel als merk/handelsnaam heeft? Ja, als je weet dat 247 staat voor 24 uur per dag 7 dagen per week. Dan is 247 gewoon een beschrijving en lijkt de rest niet op elkaar.

Geo-blocking Anne Frank-dagboek

In een zaak tussen Anne Frank Fonds en Anne Frank Stichting bleek het volgende. Het ging om een Anne Frank-dagboek dat in Nederland niet mag worden gepubliceerd door anderen dan de auteursrechthebbenden. Anne Frank Stichting had het dagboek op een site staan die niet kon worden bezocht vanuit Nederland door geo-blocking. Dat de geo-blocking omzeild kan worden maakt nog geen auteursrechtinbreuk. Alleen als de geo-blocking opzettelijk ontoereikend is is dat anders. Het was echter voldoende aannemelijk dat een serieuze geo-blocking was beoogd en uitgevoerd. Zorg dus dat als u een website moet afschermen in bepaalde landen, dat u dat serieus genoeg doet, dan is er geen inbreuk.

Monopolisering technisch bepaalde modellen

Als de uiterlijke kenmerken van een model uitsluitend worden bepaald door de technische functie kan het niet zo zijn dat een bedrijf alle mogelijke uiterlijke varianten als model registreert om zo de techniek te monopoliseren. Dan lijkt het op een octrooibescherming en daar is modelbescherming niet voor bedoeld. Dat bleek in een zaak tussen Papierfabriek Doetinchem en Sprick.

12 mei 2023,

Hub Dohmen

https://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

bg.legal

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: