Uniemerk of merk per lidstaat?

Leestijd: < 1 minuut
Uniemerk of merk per lidstaat? Voordelen, nadelen. Kosten, risico's.

Q: Wij hebben een nieuw apparaat ontwikkeld dat storm gaat lopen, denk ik. We willen speciaal voor dit apparaat een nieuw merk lanceren. Nou weet ik dat je een merk voor de Europese Unie kunt aanvragen, een zogenoemd ‘Uniemerk’. Dat lijkt ons veel efficiënter en goedkoper dan het aanvragen van een afzonderlijk merk in de belangrijkste Europese landen?

A: Dat klopt, maar in sommige gevallen kan het anders liggen. Een Uniemerk is niet “op te splitsen” als het in één land “fout gaat”. Dat werd eerder nog eens bevestigd door het Europese hof in een zaak over Uniewoordmerk “Spinning” voor spinningapparaten. Als een merk door toedoen of stilzitten van de merkhouder een gebruikelijke benaming wordt voor een product (hagelslag) kan het merk vervallen worden verklaard. Om een Uniemerk vervallen te laten verklaren is het voldoende als het merk in één lidstaat door stilzitten van de merkhouder een gebruikelijke benaming is geworden. Andere nadelen (en uiteraard ook voordelen) van Uniemerken vindt u op de website van het Benelux Bureau voor de Intellectuele eigendom. Een merkgemachtigde kan u verder adviseren.

Probleem rondom/vraag over merk?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:


11 september 2019, Hub Dohmen
Deze Q&A verscheen eerder op Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: