Uitspraak hoger beroep Erfgoed Leiden/Voet: vier euro is een redelijk bedrag voor oude archieffoto die online wordt geplaatst

Leestijd: 2 minuten

Een paar jaar lang speelde tussen Uitgeverij Voet en Erfgoed Leiden een rechtszaak rondom auteursrecht waarin eindelijk uitspraak is gedaan door het gerechtshof. Erfgoedinstellingen en andere archieven hebben eindelijk zekerheid over de vraag: wat is een redelijke prijs voor een oude archieffoto?

Recap: Voet/Erfgoed Leiden

Wat gebeurde er? In 1982 kwam Voet met fotograaf Roovers overeen dat Roovers auteursrecht op zijn foto’s overdroeg aan Voet. In 2016 sommeerde de advocaat van Voet Erfgoed Leiden om vijfentwintig door Roovers gemaakte foto’s te verwijderen uit haar online te raadplegen digitale beeldbank. Erfgoed Leiden verwijderde de foto’s, maar wilde het door Voet gevorderde bedrag van €112,50 per foto niet betalen. Dit leidde uiteindelijk tot een rechtszaak. De kantonrechter bevestigde in 2018 dat er auteursrechtinbreuk was gemaakt en oordeelde dat Erfgoed Leiden €75,00 per foto moest betalen. Erfgoed Leiden ging in hoger beroep.

Vraag over ergoed?

Bel vrijblijvend

Erfgoed Leiden: archieven met de handen in het haar

In dat hoger beroep heeft het hof vorige maand uitspraak gedaan. Een uitspraak waar veel erfgoedinstellingen en andere archieven op zaten te wachten. Vanwege de uitspraak uit 2018 hadden veel archieven uit voorzorg (grote delen van) hun collecties offline gehaald. Het vonnis uit 2018 beschermde weliswaar de rechthebbende op het auteursrecht (en terecht), maar had tot gevolg dat een gehele sector haar werk niet meer goed kon uitvoeren, namelijk het beheren van collecties en informeren van publiek in ons digitale tijdperk.

Redelijke prijs voor een foto

Het arrest van afgelopen mei heeft die pijn verzacht, maar ook weer nieuwe belemmeringen voor erfgoedinstellingen opgeworpen. Er werd tijdens het hoger beroep gekeken naar de leeftijd van de foto’s en afspraken die eerder rondom het auteursrecht waren gemaakt – dit heeft namelijk gevolgen voor wat er vandaag de dag wél en niet met deze foto’s mag worden gedaan. Dat betreft onder meer de nieuwe belemmeringen,iets waar ik in een latere column verder op in zal gaan. De verzachting van de pijn is dat het hof uiteindelijk oordeelde: vier euro per foto. Let wel, het gaat hier om oude archieffoto’s die digitaal beschikbaar worden gesteld. In andere situaties kunnen weer andere prijzen worden gerekend en daar zit dus overduidelijk nog een risico. Maar archieven kunnen voor nu weer enigszins adem halen, maar het risico dat ik in de vorige zin benoemde, blijft!

Lees-verder-tips:

Yvonne Vetjens, 12 juni 2020

Twitter / Linkedin 

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: