Heksenkaas en Witte Wievenkaas
Dit is het vervolg op onze eerdere column over Heksenkaas (Heksānkaas). Toen was er nog slechts sprake van een advies aan het Europese hof. Nu heeft het Europese hof definitief bepaald dat er geen auteursrecht op smaak kan rusten.
Objectief en nauwkeurig
Het hof zegt dat er sprake moet zijn van een āuitdrukkingsvorm van het voorwerp van de auteursrechtelijke bescherming waardoor dit voorwerp voldoende nauwkeurig en objectief kan worden geĆÆdentificeerdā. Immers je moet kunnen moeten weten wat er beschermd is en of je inbreuk maakt op iemands auteursrecht (spoedcursus auteursrechtinbreuk hier).
Gebrekkig uitdrukkingsvermogen
De kern van de uitspraak knip ik even in twee delen. Deel ƩƩn luidt: āDe smaak van een voedingsmiddel kan echter niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt.ā. Wijnpanels doen wel eens een gooi en komen dan op āvolle neusā, ābloemige afdronkā, maar dan weet je nog āwijnigā. āZuurā zegt de meeste mensen al meer, maar dan weet je nog steeds niet alles. Je hebt nog steeds geen exact idee hoe de wijn smaakt als iemand je vertelt hoe de wijn smaakt.
Verschil voedingsmiddelen en schilderijen
Deel twee van de kern luidt: āIn tegenstelling tot wat bijvoorbeeld geldt voor een letterkundig werk, een schilderij, een film of een muziekstuk, dat een nauwkeurige en objectieve uitdrukkingsvorm is, berust de identificatie van de smaak van een voedingsmiddel immers hoofdzakelijk op smaakbeleving en smaakervaring, die subjectief en variabel zijn, aangezien zij met name afhankelijk zijn van factoren die eigen zijn aan de persoon die het betrokken product proeft, zoals diens leeftijd, voedselvoorkeuren en consumptiegewoonten, alsmede van de omgeving en de context waarin het product wordt geproefd.ā.
Op moleculair niveau vastleggen?
Het hof voegt er aan toe: āBovendien is het bij de huidige stand van de ontwikkeling van de wetenschap niet mogelijk om met technische middelen de smaak van een voedingsmiddel nauwkeurig en objectief te identificeren, waardoor die smaak kan worden onderscheiden van de smaak van andere producten van dezelfde aard.ā. Kortgeleden las ik dat de universiteit van Leuven tot op moleculair niveau heeft bepaald (alert: eerst even gratis registratie) hoe 250 bieren zijn samengesteld. Volgens het artikel kan je daarmee zeker weten dat iemand die Duvel lekker vindt, dan ook bier X lekker zal vinden. De KU Leuven werkt met spectroscopie. Dat nieuwtje over de universiteit Leuven werd pas bekend toen de uitspraak vermoedelijk al klaar was. Ook de universiteit Wageningen (āWURā) is overigens met een āsmaak-meet-projectā bezig: een ātong op een chipā. De WUR gebruikt daarbij een andere technologie, namelijk die van de āreceptomicsā. De Heidelberg UniversitƤt tenslotte werkt aan een ākunstmatige tongā met inzet van ArtificiĆ«le Intelligentie (āKIā) ā zeg maar: een ārobottongā ⦠– om whiskyās te proeven en te onderscheiden. Heidelberg gebruikt weer een andere technologie namelijk die van de fluorescente kleurstoffen.
Bescherming van smaak spoedig mogelijk?
Nou nog eens het Europese hof: āDe smaak van een voedingsmiddel kan echter niet nauwkeurig en objectief worden uitgedruktā. OK, op dit moment is dat zo. Echter, uit de drie projecten die ik hiervoor noem, blijkt volgens mij dat het technisch mogelijk wordt om smaak wĆ©l objectief en nauwkeurig vast te stellen. De identificatie van een smaak berust dan niet meer op beleving. Als identificatie mogelijk is, is ook bescherming mogelijk, zo parafraseer ik het hof. Gelukkig kan ik ā ook na identificatie ā blijven genieten van mijn beleving ⦠proost!
Lees-verder-tips:
- 12 oktober 2018: Moet u dit enorme bedrag voor een foto betalen? Doe onze quiz over de do’s en dont’s na een sommatie wegens auteursrechtinbreuk op uw site.
- 12 november 2018: Lees de pleitnota inzake het hoger beroep tijdens Robot Love vorige maand! Een PDF van het hele procesdossier is hier ook te vinden.
7 december 2018, Hub Dohmen
Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl