Toch auteursrecht op smaak volgens Europees hof?

Leestijd: 2 minuten

Heksenkaas en Witte Wievenkaas

Dit is het vervolg op onze eerdere column over Heksenkaas (Heks’nkaas). Toen was er nog slechts sprake van een advies aan het Europese hof. Nu heeft het Europese hof definitief bepaald dat er geen auteursrecht op smaak kan rusten.

Objectief en nauwkeurig

Het hof zegt dat er sprake moet zijn van een “uitdrukkingsvorm van het voorwerp van de auteursrechtelijke bescherming waardoor dit voorwerp voldoende nauwkeurig en objectief kan worden geïdentificeerd”. Immers je moet kunnen moeten weten wat er beschermd is en of je inbreuk maakt op iemands auteursrecht (spoedcursus auteursrechtinbreuk hier).

Gebrekkig uitdrukkingsvermogen

De kern van de uitspraak knip ik even in twee delen. Deel één luidt: “De smaak van een voedingsmiddel kan echter niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt.”. Wijnpanels doen wel eens een gooi en komen dan op ‘volle neus’, ‘bloemige afdronk’, maar dan weet je nog ‘wijnig’. ‘Zuur’ zegt de meeste mensen al meer, maar dan weet je nog steeds niet alles. Je hebt nog steeds geen exact idee hoe de wijn smaakt als iemand je vertelt hoe de wijn smaakt.

Verschil voedingsmiddelen en schilderijen

Deel twee van de kern luidt: “In tegenstelling tot wat bijvoorbeeld geldt voor een letterkundig werk, een schilderij, een film of een muziekstuk, dat een nauwkeurige en objectieve uitdrukkingsvorm is, berust de identificatie van de smaak van een voedingsmiddel immers hoofdzakelijk op smaakbeleving en smaakervaring, die subjectief en variabel zijn, aangezien zij met name afhankelijk zijn van factoren die eigen zijn aan de persoon die het betrokken product proeft, zoals diens leeftijd, voedselvoorkeuren en consumptiegewoonten, alsmede van de omgeving en de context waarin het product wordt geproefd.”.

Op moleculair niveau vastleggen?

Het hof voegt er aan toe:  “Bovendien is het bij de huidige stand van de ontwikkeling van de wetenschap niet mogelijk om met technische middelen de smaak van een voedingsmiddel nauwkeurig en objectief te identificeren, waardoor die smaak kan worden onderscheiden van de smaak van andere producten van dezelfde aard.”. Kortgeleden las ik dat de universiteit van Leuven tot op moleculair niveau heeft bepaald (alert: eerst even gratis registratie) hoe 250 bieren zijn samengesteld. Volgens het artikel kan je daarmee zeker weten dat iemand die Duvel lekker vindt, dan ook bier X lekker zal vinden. De KU Leuven werkt met spectroscopie. Dat nieuwtje over de universiteit Leuven werd pas bekend toen de uitspraak vermoedelijk al klaar was. Ook de universiteit Wageningen (‘WUR’) is overigens met een “smaak-meet-project” bezig: een ‘tong op een chip’. De WUR gebruikt daarbij een andere technologie, namelijk die van de ‘receptomics’. De Heidelberg Universität tenslotte werkt aan een ‘kunstmatige tong’ met inzet van Artificiële Intelligentie (‘KI’) – zeg maar: een ‘robottong’ … – om whisky’s te proeven en te onderscheiden. Heidelberg gebruikt weer een andere technologie namelijk die van de fluorescente kleurstoffen.

Bescherming van smaak spoedig mogelijk?

Nou nog eens het Europese hof: “De smaak van een voedingsmiddel kan echter niet nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt”. OK, op dit moment is dat zo. Echter, uit de drie projecten die ik hiervoor noem, blijkt volgens mij dat het technisch mogelijk wordt om smaak wél objectief en nauwkeurig vast te stellen. De identificatie van een smaak berust dan niet meer op beleving. Als identificatie mogelijk is, is ook bescherming mogelijk, zo parafraseer ik het hof. Gelukkig kan ik – ook na identificatie – blijven genieten van mijn beleving … proost!


Lees-verder-tips:


7 december 2018, Hub Dohmen

Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: