FRAND en te goeder trouw onderhandelen

Leestijd: 2 minuten
FRAND en te goeder trouw onderhandelen

FRAND en te goeder trouw onderhandelen, een hot topic. Wij kregen de volgende vraag. Q: wij maken IoT-apparaten. Wij zijn in bespreking met een groot bedrijf over een octrooi dat zij hebben (een communicatieprotocol) en waar wij niet omheen kunnen omdat dit de standaard in onze branche is geworden. Zonder licentie kunnen we net zo goed stoppen met ons bedrijf. Nou krijgen we een brief dat we de onderhandelingen zouden traineren en dat ze ons dus gaan dagvaarden voor inbreuk? Kan dat zomaar?

Vraag over FRAND?

Bel ons vrijblijvend

A: u heeft het over een zogeheten SEP-octrooi (‘Standard-Essential Patent’). De houder van zo’n octrooi is verplicht u een licentie te verstrekken onder eerlijke voorwaarden, een zogeheten ‘FRAND’- licentie (Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory). Daarbij geldt inderdaad dat je de onderhandelingen niet mag traineren. Dat bleek eerder dit jaar nog in een zaak tussen Philips en Asus, waarin de rechter oordeelde dat alleen het bereid zijn om te onderhandelen onvoldoende is. De rechter concludeerde dat Asus Philips steeds vroeg om technische toelichting, zonder vertegenwoordigers met de benodigde expertise aan de gesprekken te laten deelnemen. Na een paar uur werden die gesprekken dan afgebroken zodat de technische toelichting niet kon worden afgerond en/of niet werd toegekomen aan de licentievoorwaarden en er dus weer een nieuwe bespreking moest worden gepland. Dat was geen ‘te goeder trouw onderhandelen’ volgens de rechter. U moet het echter wel bont maken voordat de ander kan roepen dat u niet te goeder trouw onderhandelt.


Lees-verder-tips:

Algemene informatie over octrooirecht.


Hub Dohmen, 12 december 2019.
Deze q&a verscheen eerder op de website van Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: