Subtiele vormen van merkinbreuk

Leestijd: 2 minuten

Dat het op de markt mag brengen van producten waar je het merk van een succesvolle concurrent op hebt geplakt merkinbreuk is en dus niet mag, snapt iedereen. Maar er zijn ook subtielere vormen van merkinbreuk. Ongemerkt pakken zich dan donkere wolken samen …

Subtiele vormen van merkinbreuk

Merkinbreuk: oppassen bij verkoop tweedehands merkartikelen?

Zo was er onlangs een rechtszaak over pallets, waarbij een bedrijf pallets van het merk EPAL repareerde en weer te koop aanbood als EPAL-pallets. Mag dat dan niet? Nee, dat mocht niet. Gewoonlijk is de zeggenschap van een merkhouder over tweedehands producten uitgespeeld (met een juridisch woord: “uitputting”). Indien een merkhouder een “gegronde reden voor verzet” heeft, kan hij echter toch verbieden dat zijn producten tweedehands worden verkocht. Zo’n gegronde reden kan zijn dat er slechte reparaties aan het product zijn uitgevoerd, waardoor een nietsvermoedende gebruiker slechte prestaties van het product toeschrijft aan het merk dat er nog steeds op zit. Wijzigingen van ondergeschikte aard tellen niet mee. In dit geval ging het om wezenlijke palletonderdelen. Erkende EPAL-licentienemers hebben zich aan bepaalde normen te houden. Niet-licentienemers zijn niet in staat volgens die normen te repareren, omdat zij geen toegang hebben tot alle voorgeschreven materialen. Dus: EPAL kon dit verbieden. In dit soort gevallen moet je als reparateur/tweedehandsaanbieder dus óf het merkje van het product af halen, óf duidelijk maken dat er reparaties buiten de merkhouder om aan zijn verricht.

Ons aanbod

Hebt u vragen over merkgebruik ‘in de concurrentiestrijd’, wilt u risico’s voorkomen of kansen grijpen? Wij hebben een aanbod van een gratis en vrijblijvend adviesgesprek over deze materie. Breng gerust voorbeelden mee en bel 013-5821987 of mail naar info@dohmenadvocaten.nl voor een afspraak met een van onze advocaten merkenrecht.

Advocaat merkinbreuk nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:
Ook interessant in het kader van “tweedehands”:


Hub Dohmen
1 maart 2017

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: