Spoedcursus beoordeling inbreuk auteursrecht

Leestijd: 2 minuten

De meeste mensen denken bij auteursrecht alleen aan boeken. “Hè, wát?” is een kreet die ik als ‘advocaat intellectueel eigendom’ dan ook vaak op ons gratis spreekuur hoor als ik het heb over auteursrecht op meubels, smaak, kleding, trappen en lampenkappen ; ja, zelfs op ideeën die bijna op uitvindingen lijken, kan auteursrecht van toepassing zijn. ‘Copyright’ is dan eigenlijk een vlag die de lading veel beter dekt. U als creatief zal echter wel weten dat er auteursrecht op al uw creatieve uitspattingen rust.

Registratie/controle auteursrecht?

U weet zelf wel of u creatief bezig bent geweest of niet, op het moment dat u iemand wil aanspreken op jatwerk. Maar wat nu als iemand anders ú aanspreekt? Auteursrecht kan nergens worden geregistreerd, vastleggen is echt onmogelijk (al hebben we in deze masterclass wel tips staan om ‘iets’ aan bescherming te hebben). U kunt dus ook niet ergens ‘controleren’ of iemand auteursrecht heeft op iets. Maar hoe moet je dan weten ‘of je fout zit’. Hoogleraar Dirk Visser heeft het ooit mooi omschreven als “het ABC van iedere IE-inbreuk”: jij bent C, B zegt dat je van hem hebt gepikt en je redding als C zit er in A te vinden van wie B heeft gepikt. Bij dat beoordelen of iets wel of niet is gekopieerd, worden alle stijlelementen meegenomen. Wie sommige uitspraken van rechters op dit gebied leest, krijgt wel eens de neiging te denken: “Hee, hier is een couturier aan het woord?”.

Quiz: inbreuk ja of nee?

Hoe verraderlijk het auteursrecht is, zal ik u nu laten zien. Ik stel u de vraag: “Boven het origineel, onder de (beweerdelijke) namaak. Inbreuk ja of nee?”

Origineel:

Namaak stoelen:

Benieuwd naar het antwoord? Klik dan hier.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: