Sissy-Boy en Blokker: merk wat ’n kans

Leestijd: 3 minuten
Merken. Oriënteer je eens om het beschermen van de naam van je dienst of product, bekijk de vereisten voor een merkdepot.

Merkenregen in de retail

Onlangs schreef ik het al: het regent merken in de retail. Grote merken gaan failliet of verkeren in zwaar weer. De verklaringen zijn legio: in de mode hoor je dat het weer de boosdoener is. Het bleef te lang warm of koud, of het werd niet warm genoeg of niet koud genoeg. Daardoor vernieuwde de consument zijn kleding niet. Bij Blokker zou de oude broers Blokker te lang gewacht hebben met omarmen van Internet, terwijl Blokker ook geen sterk eigen productmerk is, zoals wel bij bijvoorbeeld HEMA. Ik weet het niet; de verklaring laat ik aan de marketingspecialisten over. Wat ik wél denk, is dat er een gemene deler te vinden moet zijn bij deze massale neergang van grote retailmerken.

Doorstart van een merk

Hoe dan ook: ieder einde is een nieuw begin. Ook hier ontstaan nieuwe kansen. Kansen die – vaak andere – ondernemers grijpen. Zo wordt Blokker overgenomen door het management. Dat zal het merk ‘Blokker’ nieuw leven moeten inblazen. Bij Sissy-Boy bekijkt de bestaande eigenaar – Montagny B.V. – hoe nu verder: faillissement of doorstart of nog iets anders? Zie mijn eerdere, recent blogs op deze site over andere bekende merken, al of niet in problemen.

Behoud merkinvestering

Gemeenschappelijk kenmerk is in alle gevallen dat het product en de presentatie kan worden aangepast. Wat centraal blijft staan, is het merk. De merken bestaan meestal al tientallen jaren en zijn bijna even zolang als merk geregistreerd. Daarin zit dus tientallen jaren investering. Zolang de beleving bij het merk nog positief is – in ieder geval bij een relevant deel van het publiek – is het belangrijkste bezit vaak dat merkrecht.

Merk als zelfstandig bezit

Het is niet voor niets dat de merken vaak in een aparte IP-BV worden ondergebracht. Binnen de groep wordt dan een intervennootschappelijke licentieovereenkomst gesloten. Zo kan het winkelbedrijf failliet gaan en kan de curator niets met de merkrechten. Het licentiecontract dat de winkel-BV had, kan immers bij faillissement worden beëindigd. Ook wordt soms een oude merknaam na lange tijd opnieuw tot leven gewekt. Voorbeelden zijn: Jansen & Tilanus en Spijker.

Merk met slechte reputatie

Andersom gebeurt natuurlijk ook: een tientallen jaren bekende naam of bekend merk wordt ineens verguisd. Lang was het zo dat ondernemers van over de hele wereld zich verdrongen om een merklicentie te krijgen om een bekend merk te mogen gebruiken. Oude merchandise bracht astronomische bedragen op. Ineens keert het tij. Zie bijvoorbeeld hoe velen zich terugtrekken zodra de naam Michael Jackson in beeld komt. Herinneringen aan hem en verwijzingen naar hem worden verwijderd. Ik las dat een franchisenemer van een McDonald’s-vestiging een verzoek kreeg van McDonald’s om een metershoog standbeeld van ‘The King of Pop’ weg te halen.

Advocaat merken nodig?

Bel vrijblijvend

Eisen aan een merk

Hoe dan ook, meestal zijn de associaties bij de naam van een product of dienst gunstig. Echter, om deze mogelijkheden van het merkrecht te benutten, moet je wel een merk hébben. En beschermen tegen inbreuk natuurlijk. Oriënteer je eens om het beschermen van de naam van je dienst of product, bekijk de vereisten voor een merkdepot – de merkaanvraag –, of beter, voor een merkregistratie – de daadwerkelijke merkinschrijving, waarbij de bescherming wordt verleend. Kijk eens bij de onderstaande links naar artikelen op onze site voor informatie over diverse aspecten van het merkenrecht. Doe er je voordeel mee!


Lees-verder-tips:


2 april 2019, Hub Dohmen

Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: