Q&A intellectuele eigendom in het kader van social media

Leestijd: 2 minuten
social media

Hoewel deze vraag gaat over social media is er geen verschil tussen social media, Google (AdWords) of uw eigen website; het antwoord geldt dan dus ook. Let wel op dat social media soms voorwaarden stellen voor het gebruik; die kunnen per medium sterk verschillen. Kijk daar dus ook altijd even naar!

Q: Hoe zit het met portretrecht bij foto’s gemaakt met mijn smartphone?

A: Portretrecht houdt in dat in sommige gevallen een foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. Dat recht hangt niet ervan of de foto met een dure camera of een smartphone is gemaakt. Als het gezicht van de geportretteerde onherkenbaar is gemaakt, maar de identiteit uit de afbeelding kan worden opgemaakt, kan er toch portretrecht zijn. De geportretteerde kan zich verzetten tegen publicatie als hij bekend is (en gewoonlijk betaald kan krijgen voor foto’s die van hem gemaakt zijn), of als hij ‘in de problemen kan komen‘ als de desbetreffende foto gepubliceerd wordt (dat neemt een rechter al snel aan bij kwesties die aan erotiek zijn gelieerd).


Lees-verder-tips:


25 november 2016
Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: