Hoewel deze vraag gaat over social media is er geen verschil tussen social media, Google (AdWords) of uw eigen website; het antwoord geldt dan dus ook. Let wel op dat social media soms voorwaarden stellen voor het gebruik; die kunnen per medium sterk verschillen. Kijk daar dus ook altijd even naar!
Q: Mag ik een foto van een ander gebruiken voor mijn social-mediakanalen?
A: Het korte antwoord: nee, tenzij met toestemming. Het lange antwoord: ga er voor de veiligheid maar van uit dat dat op elke foto auteursrecht zit. Voor auteursrecht is weliswaar creativiteit nodig en soms kun je bij een rechter succesvol onderbouwen dat die creativiteit ontbreekt en bij rechttoe-rechtaanproductfoto’s op een witte achtergrond wordt meestal geen auteursrecht aangenomen door de rechter, maar over het algemeen sta je 1-0 achter. Het is een – wijdverbreid – misverstand dat je een foto vrij mag gebruiken als hij ‘op Internet staat’ en er niks bijstaat. Dus heeft u de – schriftelijke / mail- – toestemming van de maker of ‘eigenaar’ van de foto nodig om hem te mogen gebruiken. Een bezoekje aan de advanced search van Flickr kan uitkomst bieden als u zoekt naar foto’s die u commercieel mag gebruiken. De wederdienst staat bij de foto vermeld: vaak is dat slechts het vermelden van de naam van de fotograaf. Als op de foto een persoon staat, heeft u soms ook diens toestemming nodig (daar komen we later in deze vragenreeks op terug bij portretrecht). Pas als de maker van de foto 70 jaar is overleden, vervalt het auteursrecht. Of de rechthebbende ook daadwerkelijk actie onderneemt tegen ongeoorloofd gebruik is een tweede; concurrenten, professionele fotografen die er van moeten leven en fotobanken zoals Getty Images en Masterfile zullen een schadevergoeding vorderen, terwijl een trotse hobbyist het misschien alleen maar leuk vindt dat u zijn foto gebruikt.
Lees-verder-tips:
- 13 februari 2017: Q: Hoe zit het met ‘embedden’ en ‘hyperlinken’ op social media? Mag dat? Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl.
- 10 februari 2017: Q1: wie heeft auteursrecht op social media? Q2: Social-mediaplatformen eigenen zich auteursrecht toe (het gebruik van mijn foto voor advertenties bijv.) Mag dit zomaar? Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl.
- 8 februari 2017: Q: iemand anders gebruikt mijn (zelfgemaakte) foto op social media, wat nu? Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl.
- 25 november 2016: Q: Hoe zit het met portretrecht bij foto’s gemaakt met mijn smartphone? Verscheen eerder op Inretail.nl.
- 14 november 2016: Q: Mag ik foto’s van mijn merken en / of leveranciers plaatsen op mijn eigen social-mediakanalen?
20 oktober 2016
Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl