Q&A intellectuele eigendom in het kader van social media

Leestijd: < 1 minuut
Q: Iemand anders gebruikt mijn (zelfgemaakte) foto op social media, wat nu?

Hoewel deze vraag gaat over social media is er geen verschil tussen social media of een willekeurige website van een ander; het antwoord geldt dan dus ook. Let wel op dat social media soms voorwaarden stellen voor het gebruik; die kunnen per medium sterk verschillen. Kijk daar dus ook altijd even naar!

Q: Iemand anders gebruikt mijn (zelfgemaakte) foto op social media, wat nu?

A: Een vriendelijk verzoek om hem te verwijderen – met de uitleg uit het antwoord op de vraag ‘ Mag ik een foto van een ander gebruiken voor mijn social-mediakanalen ?’- doet meestal wonderen. Werkt dat niet, dan kunt u het desbetreffende social medium vragen om actie te ondernemen (meestal staat er wel iets over dit soort gevallen in hun algemene voorwaarden). Werkt dat ook niet, dan kunt u de ander via de rechter dwingen de foto offline te halen; uw advocaatkosten worden over het algemeen vergoed. Of u daarnaast ook nog schadevergoeding krijgt, hangt af van de vraag of er schade is en tot welke hoogte u die kunt aantonen.


Lees-verder-tips:


8 februari 2017
Deze Q&A verscheen eerder op Inretail.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: