Robotrecht – procesdossier in het kader van Robot Love

Leestijd: 2 minuten
Robotrecht - procesdossier in het kader van Robot Love - proefproces

Op 4 en 9 oktober 2018 vond in het kader van Robot Love en de oprichting van de NVAIR Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht een proef-procedure plaats waarin AI en robots de boventoon voeren. Het onderwerp was sensationeel: is robot Sadie bevoegd om zelfstandig in een procedure op te treden en is zij verantwoordelijk voor de schade die ze heeft veroorzaakt? Onze eigen Hub Dohmen vertegenwoordigde Sadie in zowel eerste aanleg als hoger beroep. Als tech-advocaat en medeoprichter en bestuurslid van de gloednieuwe NVAIR Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie- en Robotrecht is dit een onderwerp dat hem na aan het hart ligt.

De vragen die onder deze rechtszaak liggen, gaan namelijk een stuk dieper en hebben te maken met de juridische aspecten van de relatie tussen mensen en maatschappij enerzijds en robots en Artificiële Intelligentie (AI) anderzijds. Hoe kan die relatie worden uitgewerkt in het recht? Kunnen – of moeten – robots rechten – en plichten – hebben – misschien zelfs deels dezelfde rechten als mensen, zogenoemde fundamentele rechten? Wie is er aansprakelijk als een robot of algoritme een fout maakt of iets anders doet dan de bedoeling was? Met de opkomst van robots en het steeds grotere belang van AI in onze samenleving zijn dit belangrijke juridische vragen.

Het gehele procesdossier in deze ‘rechtszaak’ is nu online geplaatst zodat iedereen die geïnteresseerd is in robots, AI en recht wat meer te weten kan komen over verschillende standpunten die hierin op juridisch vlak worden ingenomen. Klik hier om het procesdossier als PDF te openen.

lees-verder-tips:

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: