Plagiaat / auteursrechtinbreuk: Buma/Stemra of rechtbank?

Leestijd: 2 minuten

Artikel nu.nl plagiaat

Auteursrechtinbreuk en plagiaat, hoe zit dat? Op nu.nl las ik een interessant artikel over plagiaat. De refreinen van Ed Sheerans Shape Of You en Levitating van Dua Lipa zijn gekopieerd volgens de rechthebbenden. Beiden zijn aangeklaagd wegens plagiaat. Ook Sam Smith en Normani (Dancing With A Stranger) hebben miljoenenclaims aan hun broek. En Robin Thicke en Pharrell Williams hebben last van de nabestaanden van Marvin Gaye: Blurred Lines zou teveel lijken op Got to give it up.

Wat is auteursrechtinbreuk en plagiaat? Wat is het verschil?

Voor auteursrecht is vereist dat er sprake is van een ‘eigen intellectuele schepping’ of een ‘eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van de maker’. Die eigen intellectuele schepping kan ook een gedeelte van een liedje zijn. Er is sprake van inbreuk op dat auteursrecht als de totaalindruk te weinig afwijkt. Plagiaat is het overnemen van werk van anderen en dit laten doorgaan voor eigen werk.

Hoe kun je op die auteursrechtinbreuk reageren?

Buma/Stemra

Je kunt uiteraard naar de Vaste Commissie Plagiaat van Buma/Stemra, zoals het artikel op nu.nl suggereert. Dat is een prima optie, die stukken goedkoper is dan procederen. Die commissie geeft dan een niet-bindend advies, waarin ze zich beperkt tot een verklaring dat sprake is van inbreuk. Buma/Stemra verdeelt dan het door haar ontvangen geld anders tot de rechter eventueel anders beslist (repartitie). Beide partijen moeten zijn aangesloten bij Buma/Stemra.

Rechter

Bij de rechter krijg je een bindende uitspraak die je desnoods door de deurwaarder kunt laten uitvoeren. Je kunt beslag laten leggen, en je kunt een verbod op straffe van een dwangsom laten opleggen. Verder kun je schadevergoeding en winstafdracht toegewezen krijgen. Last but not least kun je de ander via de rechter dwingen tot rectificatie, waar het soms nog wel het meest om te doen is.

Vraag aan onze auteursrechtspecialisten?

Gratis spreekuur

Wat kun je met deze informatie over auteursrechtinbreuk doen voor je onderneming?

Wordt er inbreuk gemaakt op je muziek? Bedenk dan goed wat je eigenlijk wilt: neem je genoegen met geld (repartitie) of moet de ander ook stoppen en jou openbaar de credits geven? Twijfel je over de keuze? Neem dan contact met ons op: 0135821987 of mail info@dohmenadvocaten.nl (gratis spreekuur). Sta je aan de andere kant en word je beschuldigd van inbreuk/plagiaat? Ook dan ben je welkom.

18 mei 2022,

Jan Smolders

twitter: http://twitter.com/Jan_Smolders
linkedin: http://nl.linkedin.com/in/jansmolders


Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: