Ontwikkeling presenteren op beurs

Leestijd: < 1 minuut

Q: Ik ben ontwikkelaar bij een middelgrote onderneming die zich bezig houdt met robotica. Ik heb een 3D-presentatie van een revolutionair nieuw systeem gemaakt voor de beurs van volgende week. Waar moet ik aan denken als we op die beurs staan?

A: Op een uitvinding kunnen meerdere beschermingsrechten gevestigd worden, waarvan in dit geval de belangrijkste zijn: octrooirecht (het technische deel) en modelrecht en/of auteursrecht (uiterlijk). Als u iets op de beurs laat zien (zodanig dat de gemiddelde techneut de uitvinding ‘snapt’), is het niet ‘nieuw’ meer en kunt u er in principe geen modelrecht of octrooirecht meer op vestigen!

Dus: u heeft drie mogelijkheden: 1) niet op de beurs laten zien en eerst een beschermingsrecht erop laten vestigen, 2) snel, vóór de beurs een beschermingsrecht erop vestigen 3) geheimhoudingsverklaring/NDA (‘Non-Disclosure Agreement’) laten ondertekenen door elke geïnteresseerde en niemand anders laten zien.

top secret

Deze Q&A verscheen eerder op Engineersonline.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: