Octrooi-advocaat Hub Dohmen over de patentenoorlog van Philips

Leestijd: 2 minuten

Samenwerking voor een artikel van de Volkskrant

Philips doet volop mee in een groeiende patentenoorlog, zo berichtte de Volkskrant onlangs. Jonathan Witteman, de schrijver, benaderde onze Hub Dohmen voor een interview inzake Philips en de vele zaken die deze ‘patenttrol’ tegen partijen zoals Microsoft, Asus en Google maar ook kleinere jongens aanspant. Als expert op het gebied van octrooien (ander woord voor “patenten”), had Hub hier inderdaad het een en ander over te zeggen. In onze advocatenpraktijk gespecialiseerd in IE krijgen we immers voortdurend te maken met patentzaken. Dat begint vaak met een pittige brief::

Dan ontvangt een bedrijfje dat net een product op de markt heeft gebracht een schrijven van Philips waarin staat: ‘U maakt inbreuk op de volgende octrooien’ – en dat zijn er dan 1500, of 800. Dat geeft dan toch wel een intimiderend gevoel.’”

Ook legt Hub uit dat octrooien niet zozeer kostenposten zijn als wel investeringen die veel geld kunnen opleveren. Veel ondernemers laten geld liggen door octrooikansen onbenut te laten:

Een bedrijf als Philips realiseert zich bijzonder goed wat de waarde van intellectueel eigendom is’, zegt Dohmen. Aan het uitventen van intellectueel eigendom, bijvoorbeeld door concurrenten licenties te verkopen voor het gebruik van Philips-patenten, hield Philips in 2018 272 miljoen euro over, ruim 11 procent van het totale bedrijfsresultaat. ‘Het mkb ziet patentenaanvragen vaak nog als kostenpost, terwijl het juist een investering is. Grote spelers als Google geven inmiddels ongeveer evenveel geld uit aan het aankopen van intellectueel eigendom en het voeren van patentzaken als aan het ontwikkelen van nieuwe producten. Dat is toch wel heel opvallend.”

Wilt u meer weten van de mogelijkheden van patenten/octrooien? Of hebt u andere vragen op het gebied van intellectueel eigendom (Engels: intellectual property (IP)? Neem contact op tijdens ons gratis IE-ICT-techniek-spreekuur. Of meld u aan voor het gratis innovatiespreekuur.


Lees-verder-tips:

21 juni 2019: “De concurrent beweert dat we inbreuk maken op zijn octrooi en vordert inzage in onze stukken. Maar daar zitten onze bedrijfsgeheimen in! Wat nu? Q&A van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.

28 februari 2019: Philips en Lidl hadden een geschil over op elkaar lijkende scheerapparaten. Daar kunnen ondernemers nog iets van leren! Column van onze Jan Smolders.

4 oktober 2018: Machinebouwer: pak octrooiinbreuk aan en ga failiet … Hoe kan dat? Column van onze Hub Dohmen voor Mechatronica & Machinebouw.

6 maart 2015: Over de wankele balans tussen bescherming van uitvindingen, IP en patenten enerzijds en stimulans van doorontwikkeling, innovatie en verhandeling van octrooien anderzijds: Interview in NRC met onze IP-/technologieadvocaat Hub Dohmen. Pdf hier.

14 juni 2014 Volkskrant: octrooiadvocaat Hub Dohmen over delen octrooien / patenten door Tesla met concurrentenAls pdf.

Algemene informatie over octrooirecht.


Dohmen advocaten, 14 februari 2020

Lees het gehele gratis artikel van de Volkskrant hier.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: