Nieuwtjes juli 2014

Leestijd: 2 minuten

Zoals u weet, verstuur ik periodiek een e-mail aan mijn relaties over iets opvallends op het terrein van onze specialismen Intellectuele Eigendom/Design/Creative Industry, ICT en techniek. Hier zijn er weer enkele. Ik heb ze niet voorzien van een ‘label’ (‘IE’ enz.), omdat sommige over meerdere aspecten gaan en ook vaak breed toepasbaar zijn:

1) Iedereen die kinderen heeft of in 1963 nog kind was kent ze: de Capri-Sun limonade-stazakjes. Daar zat een vormmerk op: de vorm van het stazakje. Zat, want een concurrent heeft het vormmerk laten vernietigen omdat het merk “technisch bepaald” is. Voor technisch bepaalde dingen bestaat de mogelijkheid van octrooi en een octrooi “sterft uit” na twintig jaar om eeuwigdurende monopolies te verhinderen. Dat moet je dan niet langs de weg van een vormmerk kunnen omzeilen.

2) Vorm/kleurmerk van Louboutin (de roze zool van een dameschoen) vernietigd! Lees meer over het hoe en waarom in deze column.

3) Embedden en hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermde foto’s/video’s mag weer! Veel webdesigners maken gebruik van de techniek van “embedden” (een stukje inhoud van een andere site zoals een foto of video laten verschijnen op de eigen site). Maar mag dat zomaar, als er auteursrecht op die foto/video zit (en dat is al heel snel)? Ja, dat mág gewoon van de hoogste Europese rechter , ervan uitgaand overigens dat op de site waarnaar wordt gelinkt/waarvandaan wordt geëmbed geen auteursrechten worden geschonden en geen betaling wordt omzeild (bijv. door een link te verstrekken die op de originele site alleen na betaling wordt verstrekt).

4) Om te beoordelen of er handelsnaaminbreuk is kijkt de rechter of er verwarringsgevaar is. Daarbij kijkt hij onder andere of de regio van de twee ondernemingen overlapt of bij elkaar in de buurt ligt. De vlieger ” ik heb een website dus ik ben landelijk” gaat niet altijd op bij beoordeling handelsnaamverwarring, als je niet ook daadwerkelijk landelijk klanten hebt.

5) Enige tijd geleden berichtten wij dat de Hoge Raad stijl niet beschermd achtte door het auteursrecht. Er is veel weerstand tegen die uitspraak; de work-around is dus dat rechters onderdelen van het werk waarvan de stijl werd overgenomen auteursrechtelijk beschermd gaan benoemen ….

6) Goed nieuws voor wie algemene voorwaarden wil rippen bij de concurrent: dat mag van de rechtbank Amsterdam! Intellectuele eigendom rust er kennelijk niet op …

Last but not least; sinds onze vorige nieuwsbrief zijn er meerdere columns van onze hand in de media verschenen.

16 juli 2014

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: