Naturalis schikt met architect Verheijen

Leestijd: 2 minuten

In februari 2017 berichtte ik over natuurhistorisch museum Naturalis, dat in een juridisch gevecht verwikkeld was met architect Fons Verheijen. Trix, de net opgegraven Tyrannosaurus Rex, moest meer beenruimte krijgen en daarvoor was Naturalis met een verbouwing begonnen. Dat was tegen het zere been van de architect van het Naturalis-gebouw, architect Verheijen. Die vond dat zijn werk werd verminkt of aangetast. De auteurswet zegt dan dat een architect zich daar tegen kan verzetten op grond van zijn ‘persoonlijkheidsrechten’. De discussie kwam dus voor de rechter. In januari liet de rechter al weten te neigen naar een verbouwingsverbod voor Naturalis, maar hij wilde wel nog even weten hoe ver de verbouwing was gevorderd. Ondertussen is er ook nog een kort geding geweest tussen de kemphanen – ik kan mij voorstellen, omdat Naturalis door wilde gaan met verbouwen, zolang de rechter geen definitief verbod had afgegeven. In dat kort geding kwam begin maart uitspraak en daarin heeft de rechter tijdelijk – in afwachting van de definitieve beslissing – een bouwstop afgekondigd. En nu!?

Bewijst Verheijen de architectuur een dienst?

De website dearchitect.nl stelt – heerlijk ongenuanceerd – dat Verheijen iemand is die zijn eigen roem en glorie bovenaan zet en opdrachtgevers maar lastposten vindt; een dergelijke bouwstop zou eigenlijk nooit voorkomen. De schrijver van het artikel – Harm Tilman – stelt dan ook dat Verheijen de architectuur geen dienst zou bewijzen en hij vraagt zich af wat Verheijen bezielt. De argumenten van Tilman voor deze boude beweringen zijn overigens deels non-existent en deels dubieus. Tilman stelt dat dit soort verbouwingen vaker voorkomen – ja, nou én?! – en dat Verheijen met sommige van zijn gebouwen óók het stadsaanblik zou hebben verminkt; in één geval voor het raam van de schrijver – god betere het! Ofwel: een hoog ‘oog om oog, tand om tand’ gehalte en niet gespeend van rancune. Verheijen was naar de rechter gegaan om een bouwstop te krijgen en kreeg die ook, althans, tijdelijk, in afwachting van de definitieve beslissing – die er ook niet rooskleurig uitzag. Ook de rechter vond kennelijk dat er toch wel een en ander voor het standpunt van Verheijen te zeggen was …

Inhoud schikking Naturalis-Verheijen

Naturalis was natuurlijk in paniek: wat nu te doen? Als de verbouwing niet zou mogen doorgaan, zou Naturalis tientallen miljoenen euro’s schade leiden en de opening van het museum zou jaren vertraging oplopen. Gewoonlijk wordt zoiets geschikt. Dit geval is daarop geen uitzondering: Verheijen en Naturalis hebben bekend gemaakt dat Naturalis 1,5 miljoen stort op de rekening van een door Verheijen nog op te richten stichting, die als doel heeft ”wetenschappelijk onderzoek en architectuur in brede zin” te bevorderen. Daarmee logenstraft hij ook nog eens de stelling van de hiervoor genoemde Tilman dat het Verheijen alleen om zijn eigen roem en glorie zou gaan.

Bent u architect en ziet u uw werk aangetast?

Is er iemand aan uw live portfolio aan het knagen? Neemt iemand uw rechten als architect niet serieus?

Advocaat voor architecten nodig?

Bel vrijblijvend


 Lees-verder-tips


20 maart 2017,
Hub Dohmen, 
Dohmen advocaten
e: h.dohmen@dohmenadvocaten.nl 
twitter: http://twitter.com/hdohmen 
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen 

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: