Problemen bij gemeenschappelijk auteursrecht

Leestijd: 2 minuten

Het muzieknummer Y.M.C.A. van de Village People was bij de Donald Trump-campagne te horen.

Wikipedia over Village People

Wikipedia: “Village People is een Amerikaanse discogroep die vooral in de late jaren zeventig van de 20e eeuw succesvol was. De groep is vernoemd naar Greenwich Village, een grote uitgaansbuurt voor homo’s in New York waar de groepsleden vaak kwamen.”

Toestemming voor gebruik Y.M.C.A in de Donald Trump-campagne

Hmm… bij Donald Trump denk ik niet direct aan een groot pleitbezorger voor de LHBTI-gemeenschap … Toch heeft Trump toestemming verkregen om het nummer in zijn herverkiezingscampagne te gebruiken. Tot groot verdriet van de bandleden. Hoe kan dat dan? Nou, ik weet er ook het fijne niet van en bovendien is het allemaal ‘Amerikaans recht’. Maar uit een artikel op nu.nl blijkt dat de leadzanger van de Village People – Victor Willis – toestemming heeft gegeven. Hij zou de auteursrechten hebben.

Beoordeling Donald Trump-casus naar Nederlands recht

Die rechten geven hem dus veel mogelijkheden. Hoe zou dat naar Nederlands recht gaan? Welnu, dat rechten van intellectuele eigendom – zoals auteursrecht, maar ook octrooi/patent, model, merk, handelsnaam – veel mogelijkheden en beperkingen geven, weet iedere ondernemer wel. Enerzijds geeft het de rechthebbende de bevoegdheid om te beslissen wie wel en niet kan profiteren van zijn creatie, uitvinding of product. Denk aan een licentie. Anderzijds worden anderen gestimuleerd om alternatieven te zoeken.

Problemen bij gemeenschappelijk auteursrecht

Dat betekent dat je als samenwerkende bedenkers goede afspraken met elkaar moet maken. Anders zou je wel eens tot de ontdekking kunnen komen dat je alleen met elkaars goedvinden ‘je’ auteursrechtelijke creatie kunt exploiteren. Of nog erger: bij sommige onderdelen van jullie gemeenschappelijke werk heb je altijd de ander nodig en bij andere onderdelen blijkt de ander het alleenrecht te hebben. Lekker makkelijk … Lees eens ook eens ons column over gemeenschappelijk auteursrecht:

Tilburg, 7 september 2020

mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: