pexels-jadson-thomas-542556-1-1 (1)_11zon (1)


Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

pexels-luis-gomes-546819-1-1-1


Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten


Onzichtbare onderdelen beschermd?

Onze cliënte werd aangesproken omdat zij modelinbreuk zou hebben gemaakt. Namens onze cliënte stelden wij een tegenvordering in: de bij normaal gebruik onzichtbare delen, het enige nieuwe aan het model, konden naar het oordeel van Dohmen advocaten niet onder de modelbescherming vallen. De rechtbank gaf de wederpartij gelijk. Onze cliënte zette door en kreeg in hoger beroep toch het gelijk aan haar zijde.

Modelinbreuk?

A koopt ergens buiten Europa een aantal producten. Voordeel is dat ze lijken op een ander product dat beschermd is door een modelrecht, maar dat ze een stuk goedkoper zijn. De modelhouder ziet het echter niet als `lijken op’, maar als ontoelaatbaar kopieergedrag. De advocaat modelrecht van Dohmen advocaten weet echter in de procedure die volgt aan te tonen dat het modelrecht ongeldig is, omdat het betreffende ontwerp ook weer is afgekeken van een ander.

Boete verbeurd?

Onze cliënte was afnemer van metalen designarmaturen bij X. X had een geregistreerde modelbescherming op het armatuurontwerp. Er waren leveringsproblemen bij X, dus onze cliënte liet ze zelf maken, eigenlijk kopieën, dus: modelinbreuk! Onze cliënte ondertekende een overeenkomst: nooit meer doen (boete bij overtreding: 500.000) en twee ton schadevergoeding. Enige tijd later ontving onze cliënte een brief van X: “Er staan nog plaatjes van het armatuur op jouw site, dat is vijf ton boete”. “Geen haar op mijn hoofd dat er ook maar één cent wordt betaald”, zei onze cliënte. De advocaat modelrecht van Dohmen advocaten was het met haar eens. X ging over tot dagvaarding. De rechter oordeelde als volgt. X wist dat kopieën en originelen door elkaar lagen en vermoedde daarom dat beide soorten armaturen nog werden verkocht. Een vermoeden was echter niet voldoende; bewijs was nodig. Onze cliënte en X hadden niet geregeld of besproken wat er met de kopieën moest gebeuren of met de afbeeldingen op de site; dat vonden ze kennelijk niet echt belangrijk. Een stop op productie en verhandelen van kopieën was het doel van de overeenkomst, dàt was waar het ze om ging. De lijst met stopacties en de overstelpende hoeveelheid bewijs van uitvoering daarvan bleken doorslaggevend in deze zaak. De rechter wees alles af en veroordeelde X in de proceskosten van meerdere tientallen duizenden euro’s.

FAQ/Vaak aan een advocaat modelrecht gestelde vragen

  • Iemand aapt mijn modellen na (kleding, schoenen, meubels, patronen van raam-, vloer en wandbekleding of van stoffen)
  • Loop ik risico als ik producten verkoop die erg lijken op die van een ander, ook al heb ik ze zelf niet nagemaakt maar netjes bij een bedrijf gekocht?
  • Bij wie kan ik een model laten registreren?

Specialist sommeren wegens modelinbreuk nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in modellen en meer.
Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.
Andere relevante informatie: Rijksoverheid voor ondernemend Nederland: modelrechtBOIP Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom: modellenBOIP modellenregisterDen Haag: The International Design System.

Lees onze nieuwste berichten over het modelrecht: