Modelrecht of auteursrecht?

Leestijd: < 1 minuut

Q: Ik heb met een vennoot een R&D-bedrijfje en we brengen zelf kleine series op de markt. Een andere onderneming beweert nu dat een van onze ontwerpen verboden is vanwege het modelrecht en auteursrecht van hun oudere ontwerp. Maar het grootste deel van dit soort ontwerpen móét je wel zo maken, omdat het technisch haast niet anders kan!

A: Technische elementen van een ontwerp worden niet beschermd door het modellenrecht of het auteursrecht. Daar is het octrooirecht voor. Zo wordt de schroef van een kurkentrekker niet door het auteursrecht beschermd, een origineel handvat daaraan natuurlijk wel. In uw geval moet uiteraard eerst beoordeeld worden of de ander eigenlijk wel de beweerde beschermingen heeft. Zo ja, dan moet bekeken worden wat er van het ontwerp van de ander ‘overblijft’ als de technische elementen worden weggedacht en dat moet op gelijkenis worden beoordeeld.

Deze Q&A verscheen eerder op Engineersonline.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: