Meta versus Pictoright: hoe kom je tot een goede licentieovereenkomst

Leestijd: 2 minuten

Op 20 november 2024 deed de Rechtbank Amsterdam een belangrijk tussenvonnis in de zaak tussen Pictoright en Meta. De uitspraak zet de toon voor hoe ondernemingen en auteursrechtenorganisaties moeten omgaan met licentieonderhandelingen.

Tussenstand van de rechtszaak tussen Pictoright en Meta

Pictoright, een organisatie die auteursrechten van visuele makers beheert, beschuldigt Meta van het ongeoorloofd exploiteren van werken op Facebook en Instagram. De rechtbank kwalificeert beide platforms als “online diensten voor het delen van inhoud”. Voor dat delen is volgens artikel 29c van de Auteurswet en de DSM-richtlijn een licentie nodig. Meta zou zich naar “beste vermogen” moeten inspannen om een licentieovereenkomst te sluiten, maar Pictoright betwijfelt de betrouwbaarheid van Meta’s voorgestelde Data Discovery-methode om de economische waarde van de werken vast te stellen.

De rechtbank oordeelt dat deze methode onvoldoende transparant is en wijst op het belang van een eerlijke en door Pictoright controleerbare berekening van de licentievergoeding. Als Meta hier niet in slaagt, kan zij schadeplichtig worden. De zaak is dus nog niet klaar, de rechtbank is voornemens om deskundigen in te schakelen om de methode van verder Meta te beoordelen.

Transparantie in licentieonderhandelingen

De uitspraak benadrukt het belang van transparantie en controleerbaarheid bij het vaststellen van licentiekosten. Werkt uw onderneming of organisatie die werken met auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals afbeeldingen, video’s of muziek, moeten ervoor zorgen dat hun berekeningen en methoden duidelijk en verifieerbaar zijn. Dit voorkomt conflicten met rechthebbenden en bouwt vertrouwen op.

Documenteer onderhandelingsinspanningen

De rechtbank stelt dat Meta zich onvoldoende heeft ingespannen voor een eerlijke overeenkomst. Dit is een waarschuwing: als u met auteursrechtenorganisaties onderhandelt, documenteer dan zorgvuldig elke stap van het proces. Denk aan e-mails, voorstellen, en eventuele externe beoordelingen. Dit kan van belang zijn als er later een geschil ontstaat.

Een ‘redelijke’ vergoeding bepalen

De economische waarde van auteursrechtelijk beschermd materiaal moet in verhouding staan tot het gebruik ervan in het handelsverkeer. Het is aan te raden om bij complexe onderhandelingen een onafhankelijke deskundige in te schakelen. Dit helpt om tot een billijke vergoeding te komen en voorkomt mogelijke schadeclaims.

Voorbereid zijn op deskundigenonderzoek

In complexe geschillen kan de rechtbank deskundigen inschakelen om methodes te beoordelen. Zorg dat uw bedrijf voorbereid is op dergelijke onderzoeken door heldere data en methodologieën aan te leveren. Dit kan belangrijk zijn voor het verkrijgen van een gunstig oordeel.

Conclusie

De uitspraak onderstreept dat licentieonderhandelingen meer zijn dan een formaliteit. Werk transparant, documenteer grondig en streef naar een eerlijke vergoeding. Het vermijden van juridische geschillen begint met goed vestgelegde afspraken en duidelijke communicatie met auteursrechthebbenden.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: