Merkinbreuk Google Ads?

Leestijd: 2 minuten

Is er sprake van merkinbreuk als op Google Ads niet zichtbaar het merk van de concurrent wordt gebruikt? We zijn allemaal gewend aan het feit dat we advertenties van concurrenten te zien krijgen als we een bepaald zoekwoord in Google intypen. Dat mag, als het de gemiddelde internetter maar duidelijk is dat hij bij een concurrent terecht komt. In beginsel is het noemen van je eigen handelsnaam voldoende. Dat kan echter anders liggen. Lees verder om meer te lezen over merkinbreuk bij Google Ads.

River Cruise is beschrijvende handelsnaam

Merkinbreuk bij Google Ads

Spido organiseert rondvaarten in Rotterdam, River Cruise ook. Op enig moment besloot River Cruise de naam ‘Spido’ als Google Ad te gebruiken. De internetter kreeg dan niet de naam ‘Spido’ te zien, maar alleen een url met daarin het woord ‘rivercruise’. Bij doorklikken stond er op de landingspagina groot ‘River Cruise’ (en wederom geen ‘Spido’). Omdat River Cruise een beschrijvende handelsnaam is, zien veel mensen dat niet als handelsnaam. Die zien dat eerder als een beschrijving van hetgeen je aanbiedt: rivier cruises. De rechter zegt daarover:

“Van doorslaggevend belang is in dit kader dat River Cruise, anders dan Spido, een vrij beschrijvende handelsnaam voert. Iemand die zoekt naar Spido, is op zoek naar een aanbieder van een havenrondvaart of ‘river cruise’ en dat is precies de dienst die River Cruise ook aanbiedt.”

Merkinbreuk bij Google Ads nu niet duidelijk is wie aanbod doet

Voor de gemiddelde internetter is het dan niet duidelijk of het hier een aanbod van Spido of een met Spido samenwerkend bedrijf betreft, dan wel aanbod van een derde die niets met Spido te maken heeft. De rechter was dan ook van mening dat er sprake was van merkinbreuk bij Google Ads en verbood dan ook om nog eens op dezelfde manier reclame te maken.

Wat kunt u met deze informatie doen voor uw onderneming?

Gebruikt u Google Ads en wilt weten of u ‘safe’ bent? Of heeft u last van andermans Ads-gebruik? Neem dan contact met ons op tijdens ons gratis spreekuur. Onze Google Ads specialisten zitten voor je klaar!

21 april 2022
mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
https://www.dohmenadvocaten.nl

Lees-verder-tips

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: