Merkgebruik na einde octrooilicentie

Leestijd: < 1 minuut

Q: wij hebben een exclusieve octrooilicentie gegeven. De licentienemer heeft voor het apparaat een eigen merk geregistreerd. De licentie loopt binnenkort af en hij wil niet verlengen. Hij wil het merk gaan gebruiken voor een ander apparaat: dat van onze grootste concurrent! Dat apparaat doet (ongeveer) het zelfde, maar valt helaas niet onder ons octrooi, zodat we dat apparaat niet kunnen verbieden. Wel vinden we het vervelend als zo de goodwill die in feite aan ons apparaat hing, nu wordt ‘meegenomen’ naar het apparaat van de concurrent. Kan dat zo maar?

 A: over een soortgelijke kwestie is onlangs nog een interessante uitspraak verschenen. De octrooihouder mocht de naam blijven gebruiken, de voormalig licentienemer niet meer. Een beroep op het merk werd zelfs als ‘misbruik van recht’ gezien door de rechter.

Vragen? Maak gebruik van ons gratis spreekuur IE-ICT-Techniek.


Lees-verder-tips:

14 oktober 2020: Jouw productnamen worden ineens geregistreerd als merk door een ander: jouw voormalig distributeur. En nou probeert hij ook nog dat merk tegen jouw nieuwe distributeur in te zetten! Kun je daar iets tegen doen? Ja, dat kan! Column van onze Jan Smolders.

29 april 2020: Kan mijn ex-octrooilicentienemer de merknaam kapen voor een ander product? Onze Hub Dohmen legt uit waar u op moet letten in deze Q&A voor Engineers Online.

27 maart 2020: De octrooihouder bij wie ik een licentie heb is failliet! Kan ik nog iets doen? Ja, maar je moet wel snel handelen, zegt onze Hub Dohmen in deze Q&A voor Engineers Online.

Algemene informatie over merkenrecht.

Algemene informatie over octrooirecht.


Hub Dohmen, 2 maart 2021
Deze Q&A verscheen eerder op de website van Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: