pexels-jadson-thomas-542556-1-1 (1)_11zon (1)

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

pexels-luis-gomes-546819-1-1-1

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

Namaakkleding

Onze cliënte laat een grote partij kleding in beslag nemen waar een logo op staat dat als twee druppels water op een van haar merken lijkt. De namaker vraagt van de rechter opheffing van het beslag, want “die logo’s haalt hij er dan wel af”. Onze cliënte mag de namaakkleding echter gewoon vernietigen van de rechter: anders blijven anderen maar namaken en “zien ze wel waar het schip strandt”.

Oppositie

Onze cliënte heeft een Europees woordmerk voor fitnessbenodigdheden. Een concurrent wil hierbij aanhaken en deponeert een beeldmerk waarbij de twee delen waaruit het woordmerk van onze cliënte bestaat, visueel uit elkaar zijn getrokken, waarschijnlijk in de hoop “onder de radar te blijven”. Het “alarmsysteem” bij het Europese merkenregister werkt echter prima. De specialist merkenrecht van Dohmen advocaten dient direct een “oppositie” (klacht) in. De klacht wordt gegrond verklaard en het merk van de concurrent wordt geweigerd, met veroordeling van de concurrent in de proceskosten. Klik hier voor de Dohmen-advocaten-verweer-tegen-oppositie-generator.

Nieuwer merk versus jongere handelsnaam

Onze cliënte constateert dat een derde een merk heeft gedeponeerd dat hetzelfde luidt als haar handelsnaam. Daar kun je gewoonlijk niet zoveel mee, tenzij er ofwel bijkomende omstandigheden zijn die het gebruik onrechtmatig maken ofwel als blijkt dat de ander het merk óók als handelsnaam gebruikt. In het laatste geval, dat zich hier voordoet, krijg je handelsnaamverwarring en dat hoef je niet te dulden. De specialist merkenrecht van Dohmen advocaten vraagt en krijgt een bevel jegens de ander om de handelsnaam te staken, eveneens overdracht domeinnaam.

Domeinnamen

Voor domeinnaamrecht klik hier.

FAQ/Vaak aan een specialist merkenrecht / merkrechtadvocaat gestelde vragen

 • Een ander gebruikt mijn merk/ontwerp/logo
 • Ik krijg een brief van een advocaat merkenrecht dat ik onmiddellijk moet stoppen met het verkopen van een bepaald designartikel, omdat het te veel lijkt op een merkartikel en dat ik duizenden euro’s schadevergoeding moet betalen.
 • Ik kan een mooie partij van een duur merk heel goedkoop krijgen van iemand die het van buiten Europa haalt, krijg ik daar problemen mee?
 • Ik wordt beticht van parallelimport/grijze import
 • De merkhouder stuurt mij een brief dat alleen zijn eigen dealers zijn producten mogen verkopen, wat moet ik doen?
 • Mag ik op mijn website en andere (papieren) reclame het logo gebruiken van de merken die ik verkoop?
 • Mag ik op mijn website en andere (papieren) reclame zetten dat ik dealer ben van een bepaald merk?
 • Mag ik in mijn domeinnaam een merk gebruiken als ik dat merk lever, bijvoorbeeld www.adidasleverancier.nl?
 • Ik verkoop alleen producten die een ander gemaakt heeft; is het toch zinvol om mijn handelsnaam ook als merk te registreren?
 • Bij wie kan ik een merk laten registreren?
 • Hoe bescherm ik mijn design?

Specialist sommeren wegens merkinbreuk nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in merken en meer. Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.
Andere relevante informatie: Rijksoverheid voor ondernemend Nederland: merkenrechtBOIP Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom: merkenWorld Intellectual Property Organization
.

Lees onze nieuwste berichten over het merkenrecht