Jouw productnamen worden ineens geregistreerd als merk door een ander: jouw voormalig distributeur. En nou probeert hij ook nog dat merk tegen jouw nieuwe distributeur in te zetten! Kun je daar iets tegen doen? Ja, dat kan! Je kunt dan een procedure starten om het merk te vernietigen. De grond die je daar dan voor aanvoert is ‘depot te kwader trouw’. Maar wanneer is daar sprake van?
Drie factoren die de rechter bekijkt
De rechter neemt alle relevante factoren mee die aanwezig waren toen de merkaanvraag werd ingediend:
- Wist de ander of hoorde deze te weten toen hij dit merk deponeerde dat een ander in minimaal één lidstaat (ongeveer) hetzelfde woord/logo gebruikt voor (ongeveer) dezelfde producten of diensten, waardoor er gevaar voor verwarring kan ontstaan?
- Was het doel van de ander doel toen hij dit merk deponeerde om jou het gebruik van dat woord/logo te beletten?
- Welke ‘beschermingsomvang’ heeft dit woord/logo al bij beiden? Met andere woorden: hoe lang gebruikten beiden het al / hoe bekend is het al?
Recente case depot te kwader trouw
Onlangs speelde er ook weer zo’n kwestie bij de rechter. De ex-distributeur die werd beschuldigd van depot te kwader trouw gaf aan dat hij de productnamen eerder gebruikte dan de ander. Jaren voordat hij de distributieovereenkomst sloot nam hij immers al dezelfde soort producten af van Chinese leveranciers. Die Chinese leveranciers gebruikten die productnamen toen al in hun facturen. De rechter oordeelde dat dat niets aantoonde over het gebruik door de ex-distributeur van die ‘Chinese’ productnamen naar zijn eigen klanten toe. Je moet die productnamen zelf substantieel gebruiken. Dat had de ex-distributeur in dit geval niet aangetoond. Dus was het depot te kwader trouw en werd het merk vernietigd.
Wat moet je met deze informatie?
Soms kun je op je klompen aanvoelen dat iets dat een ander doet en waar je last van hebt ‘niet klopt’. De wetgever heeft voor veel situaties al in de wet geregeld wat daar aan te doen is. Wilt je antwoord op de vraag of dat in jouw geval ook zo is? Maak gebruik van ons gratis spreekuur IE-ICT-Techniek.
Lees-verder-tips:
- Algemene informatie over merkenrecht.
Jan Smolders, 14 oktober 2020.
info@dohmenadvocaten.nl
http://twitter.com/Jan_Smolders
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders