Meerdere vennootschappen, dus problemen met auteursrecht?

Leestijd: 2 minuten
auteursrecht

Q: in onze ondernemingsgroep zijn de designers die zich bezig houden met het design van onze apparaten verspreid over meerdere vennootschappen. Nou hoorde ik op een netwerkborrel van een jurist dat dat problemen kon opleveren met het auteursrecht. Ik heb het helaas niet allemaal opgeschreven. Wat bedoelt hij?

A: ervan uitgaand dat er verder niets bijzonders is geregeld, berust het auteursrecht bij de werkgever. Die werkgever is steeds een andere groepsvennootschap. Dus is het auteursrecht versnipperd over de diverse groepsvennootschappen. Als u een inbreukmaker aan wilt pakken, zult u moeten laten zien dat het design van uw apparaat creatief genoeg is voor auteursrecht. Die creativiteit moet voldoende zijn om een zelfstandig auteursrecht “te dragen”, niet alleen ten opzichte van alle concurrenten, maar ook ten opzichte van het design in de apparaten van andere vennootschappen in uw eigen ondernemingsgroep! Uw vennootschap kan daarnaast ook geen beroep meer doen op gelijkenissen die uw vennootschap heeft gekopieerd van designs van andere groepsvennootschappen. Die harde les leerde Philips onlangs nog in een rechtszaak tegen Lidl (op die blog volgt binnenkort nog een deel twee). Advies: breng alle auteursrecht onder in één van de vennootschappen!


Lees-verder-tips:


20 december 2018, Hub Dohmen
Deze Q&A verscheen eerder op Engineers Online.

twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: https://www.dohmenadvocaten.nl/

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: