Q: in onze ondernemingsgroep zijn de designers die zich bezig houden met het design van onze apparaten verspreid over meerdere vennootschappen. Nou hoorde ik op een netwerkborrel van een jurist dat dat problemen kon opleveren met het auteursrecht. Ik heb het helaas niet allemaal opgeschreven. Wat bedoelt hij?
A: ervan uitgaand dat er verder niets bijzonders is geregeld, berust het auteursrecht bij de werkgever. Die werkgever is steeds een andere groepsvennootschap. Dus is het auteursrecht versnipperd over de diverse groepsvennootschappen. Als u een inbreukmaker aan wilt pakken, zult u moeten laten zien dat het design van uw apparaat creatief genoeg is voor auteursrecht. Die creativiteit moet voldoende zijn om een zelfstandig auteursrecht “te dragen”, niet alleen ten opzichte van alle concurrenten, maar ook ten opzichte van het design in de apparaten van andere vennootschappen in uw eigen ondernemingsgroep! Uw vennootschap kan daarnaast ook geen beroep meer doen op gelijkenissen die uw vennootschap heeft gekopieerd van designs van andere groepsvennootschappen. Die harde les leerde Philips onlangs nog in een rechtszaak tegen Lidl (op die blog volgt binnenkort nog een deel twee). Advies: breng alle auteursrecht onder in één van de vennootschappen!
Lees-verder-tips:
- 16 augustus 2018: Samen een kunstwerk gemaakt, maar toch niet allemaal rechthebbende? Q&A van onze Yvonne Vetjens over auteursrecht op een gemeenschappelijk kunstwerk.
- 30 oktober 2017: Q: als een accountmanager bij een technisch bedrijf iets uitvindt heeft dan de werknemer of juist de werkgever het recht om octrooi aan te vragen?
- 17 juli 2017: Wie heeft auteursrecht: industrieel ontwerper of fabrikant industriële elektronica? Column van onze Hub Dohmen voor engineersonline.nl.
20 december 2018, Hub Dohmen
Deze Q&A verscheen eerder op Engineers Online.
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: https://www.dohmenadvocaten.nl/