Maken we merkinbreuk, omdat we onterecht zeggen dat het product van de concurrent onveilig is?

Leestijd: 2 minuten
onveilig gevaarlijk

Q: We hebben een nieuw apparaat ontwikkeld waar we auteursrecht en modelrecht op hebben. Een concurrent van ons brengt een zelfde apparaat op de markt, namaak van het onze en plakt daar zijn eigen merk op. We hebben de afnemers van onze concurrent er op gewezen dat het namaak is en dat het apparaat ook nog eens onveilig is en het onze niet. Nou krijgen we een brief dat we hier mee moeten stoppen, omdat wij niet de ontwerper zouden zijn. Onze advocaat heeft de concurrent al uitgelegd dat je inderdaad geen brieven aan afnemers van een ander mag sturen als je wist of behoorde te weten dat een rechter zal zeggen dat er geen rechten op zitten of dat een ander het recht heeft. Maar, volgens onze advocaat kunnen wij aantonen dat wij de ontwerper zijn. Maar nou schrijft de advocaat van de concurrent terug dat we met onze brieven merkinbreuk zouden maken, omdat het product van de concurrent veilig is!? Die snap ik even niet.

A:  Ik denk dat de advocaat het heeft over vergelijkende reclame. Als je het product van de concurrent onveilig noemt, moet je dat kunnen bewijzen. Kun je dat niet, dan maak je “ongeoorloofde vergelijkende reclame”. En ja, als je dan het merk van de ander erbij hebt genoemd, doe je “zonder geldige reden” “afbreuk aan de reputatie van het merk”. En dan is er sprake van merkinbreuk.


Lees-verder-tips:


Mr. Hub Dohmen
Deze Q&A verscheen eerder op engineersonline.nl.

Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: