Licentiegever is failliet! Wat moeten we nu met onze octrooilicentie?

Leestijd: 2 minuten

Q: wij hebben een octrooilicentie. Onze hele onderneming draait op deze licentie. Het bedrijf dat ons de licentie gegeven heeft, is failliet. Moeten we ons zorgen maken?

A: ja en nee en u moet in ieder geval in actie komen. Allereerst adviseer ik u om de licentie in te schrijven in het octrooiregister. Verder dient u de curator bewijsbaar op uw licentie te wijzen voordat die overgaat tot verkoop. De curator moet bestaande licenties respecteren en kan u dus niet verbieden om het octrooi te gebruiken. Dat bleek enkele jaren geleden al uit een uitspraak van de Hoge Raad, die weliswaar niet over IE ging, maar door IE-juristen wel zo wordt uitgelegd. Maar wat nou als de curator het octrooi doorverkoopt zonder met de koper af te spreken dat hij uw licentie respecteert? Dat bleek vorige jaar uit een tweetal uitspraken van de Hoge Raad. De curator mag het octrooi ‘licentievrij’ doorverkopen. Als de koper vervolgens echter bij de rechter vraagt om een productieverbod zodat u moet stoppen, dan is de curator persoonlijk aansprakelijk. Het is wel zaak om de curator zo snel mogelijk op het bestaan van uw licentie te wijzen. Die zal aansprakelijkheid willen voorkomen en dus bij verkoop van het octrooi zorgdragen dat uw positie wordt veiliggesteld. Uiteraard is uw positie niet veiliger dan bij de ‘oude octrooihouder’; als de ‘oude octrooihouder’ de licentie mocht beeindigen per datum X of gebeurtenis Y, dan mag de curator of de nieuwe octrooihouder dat ook.


Lees-verder-tips:

  • 12 december 2019: Als u een SEP-octrooi hebt, bent u verplicht een Frand-licentie te verstrekken. Onze Hub Dohmen legt dit kort uit in deze q&a voor Engineers Online.
  • 21 juni 2019: “De concurrent beweert dat we inbreuk maken op zijn octrooi en vordert inzage in onze stukken. Maar daar zitten onze bedrijfsgeheimen in! Wat nu? Q&A van onze Hub Dohmen voor Engineers Online.
  • 4 oktober 2018: Machinebouwer: pak octrooiinbreuk aan en ga failiet … Hoe kan dat? Column van onze Hub Dohmen voor Mechatronica & Machinebouw.
  • Algemene informatie over octrooirecht.

Mr. Hub Dohmen, 27 maart 2020

Deze q&a verscheen eerder op de website van Engineers Online.h.dohmen@dohmenadvocaten.nl 
twitter: http://twitter.com/hdohmen 
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: