Leuke handelsnaam/ merk/ domeinnaam bedacht? Hold your horses!

Leestijd: 2 minuten

We zeggen het voortdurend tegen ondernemers die net van start gaan: kies een uniek(e) handelsnaam / merk / domeinnaam. En zeker geen 100% beschrijvend(e) handelsnaam/merk/domeinnaam. Dan heb je gewoon nul bescherming.

Handelsnaam Hyde Park tegen Hyde park. Waar? In Hyde Park!

Dat laatste deed zich voor in Hoofddorp. Weliswaar een uitspraak van vorig jaar, maar ik gebruik hem toch omdat hij zo illustratief is. Een projectontwikkelaar aldaar noemt zich Hyde Park, en heeft een aantal logo’s met die naam er in als merk geregistreerd. Op zichzelf is dat in Nederland een prima handelsnaam/merk. Alles ging goed tot de projectontwikkelaar besloot om een nieuwe wijk in Hoofddorp naar zichzelf te noemen: ‘Hyde Park’. De chronologie kan ook andersom zijn, van die kip-ei-kwestie wil ik even af zijn. Een verhuurder van woonruimte in die wijk gaat zich vervolgens ook ‘Hyde Park’ noemen, met allerlei toevoegingen. ‘Hyde Park Serviced apartments’, ‘Hyde Park Business Suites’, domeinnamen als hydeparkhotel.nl enzovoorts. De projectontwikkelaar vond dat niet chique en stapte naar de rechter.

‘Ja maar die wijk heb ik zo genoemd’

Volgens de rechter trekt de verhuurder terecht een parallel met  ‘Vondelpark Hotel’, ‘Hotel Atlas Vondelpark’ en ‘Conscious Hotel Vondelpark’. Niemand vindt dat vreemd. Logisch dat er in een stadswijk met de naam ‘Hyde Park’ ook een hotel is dat ‘Hyde Park Hotel’ heet. Je kan de naam van een wijk niet monopoliseren, óók niet als jij degene bent die die wijk bouwt en de naam aan die wijk hebt gegeven.

100% beschrijvende handelsnaam: nul bescherming tenzij

Er ligt momenteel nog soortgelijke zaak bij de Hoge Raad. Daarin speelt de vraag of een 100% beschrijvende handelsnaam net als een 100% beschrijvende domeinnamen ‘nul bescherming’ heeft. In een kort geding zoals dat van Hyde Park gaat de rechter daar echter niet op wachten. Een kort geding heeft immers per definitie spoed. De rechter zegt dus net als andere rechters vóór hem: nul bescherming tenzij sprake is van ‘bijkomende omstandigheden.’Met bijkomende omstandigheden bedoelt een rechter: verleden/gedrag/intenties van de ‘copycat’ die maken dat iedereen roept ‘dat kan je niet maken’. En dat gebeurt zelden in dit soort zaken.

Je moet kunnen beschrijven wat je verkoopt of levert

De als merk vastgelegde logo’s boden ook al geen soelaas. Het enige dat de logo’s en handelsnamen van de verhuurder met die merken gemeen hadden waren de woorden ‘Hyde Park’. En in de merkenwetgeving staat nog eens expliciet dat je de kenmerken van je producten of diensten moet kunnen omschrijven. 

Wat moet u met deze informatie?

Indien de projectontwikkelaar vooraf aan zijn ‘naam-plannen’ naar een IE-advocaat was gestapt, had die ‘hold your horses’ geroepen. Dat had een onaantastbare naam opgeleverd en tijd, energie en proceskosten bespaard. Een goede gemachtigde kan dit soort adviezen ook geven; wij kunnen u er een aanraden. Geen idee of en welk advies de projectontwikkelaar vooraf heeft gevraagd en gekregen. Als het advies was ‘goed plan’, dan was dat advies fout. Mocht de projectontwikkelaar een fout advies hebben gekregen van de gemachtigde die de merken inschreef, dan mag hij zich melden bij de curator. Die gemachtigde is namelijk faillietverklaard op dezelfde dag dat dit vonnis werd gepubliceerd.

Vraag over handelsnaam?

Gratis spreekuur

lees-verder-tips:Jan Smolders, 21 oktober 2020

info@dohmenadvocaten.nl
http://twitter.com/Jan_Smolders
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: