Datalekken. Je bent ondernemer en goed onderlegd op het gebied van software, apps enzovoort. Je geeft opdracht aan een ontwikkelaar om een app te bouwen. In de testfase constateer je dat er een ernstig beveiligingslek in zit waardoor persoonlijke data openbaar zouden kunnen worden (datalek). Je draagt op aan de softwareontwikkelaar hoe dit opgelost moet worden. Dan gaat de app live. Het lek blijkt niet opgelost en de gevoelige data liggen op straat. Je meet breed in de media uit dat de app-ontwikkelaar de fout heeft gemaakt. Fair? Nou, nee, dat in ieder geval niet.
Vragen naar aanleiding van dit artikel?
Bel vrijblijvend
Handelwijze rond datalek juridisch niet handig van opdrachtgever
Juridisch handig, deze handelwijze rondom een datalek? Zeker ook niet. Immers, de vraag is hoe groot ieders verantwoordelijkheid hier is voor dit datalek. Nou, voor mij is het overigens geen vraag; als IT-/tech-advocaat hak ik al meer dan dertig jaar met dit bijltje. Immers, jij hebt veel kennis, wist van het lek en droeg op hoe het moest worden opgelost. En toch controleer je niet óf het is opgelost, voordat je live gaat?! Ik ga ervan uit dat je bij de rechter in ieder geval een belangrijk deel van de rekening gepresenteerd krijgt, als jij de rekening bij de ontwikkelaar wilt neerleggen.
Dit is waar gebeurd, zo begrijp ik uit de berichtgeving over wat minister Hugo de Jonge zou hebben gezegd over ontwikkelaar Formdesk, zie het artikel op nu.nl.
Lees-verder-tips:
Tilburg, 10 juni 2020,
Mr. Hub Dohmen
Dohmen advocaten
http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl