
Keukenhof bestaat zeventig jaar. Gefeliciteerd! Dat wordt vast uitgebreid gevierd. Wist u dat ‘Keukenhof’ ook al bijna dertig jaar een merk is? Dat merk is te vinden in het merkenregister. Met dit zeventigjarig jubileum is het voor ondernemers misschien verleidelijk om commercieel aan te haken bij de bekendheid van Keukenhof. Maar pas dan op met inbreuk maken op het bekendemerk!
Opletten met merken
Nu het merk ‘Keukenhof’ is geregistreerd, kan het door anderen niet zonder toestemming van de merkhouder worden ingezet voor commercieel gebruik. Denk daarbij aan drukwerk of producten waar het merk (dit kan een beeldmerk of woordmerk zijn) op voorkomt. Er zou namelijk verwarring kunnen ontstaan bij consumenten over waar een product of dienst vandaan komt; van de merkhouder zelf of een ’aanhaker’. Ook trekt een ondernemer er ‘onrechtmatig voordeel’ mee, om het even in juridisch jargon uit te drukken: hij maakt op een oneerlijke manier gebruik van de inspanningen van een ander.
Bekende merken
Je begrijpt vast dat dat ‘onrechtmatig voordeel’ zeker zal gelden als een relatief onbekende ondernemer aanhaakt bij een bekend merk. ‘Keukenhof’ is zo’n bekend merk – iedereen in Nederland – en daarbuiten! – kent het. Die onbekende ondernemer lift dan mee op het succes van de merkhouder en laat dan eigenlijk de merkhouder (een deel van) het werk voor hem doen. Dat is niet de bedoeling en daarom wordt er extra rekening gehouden met inbreuk op bekende merken. Dat wordt niet anders bij een typisch Nederlands begrip, zoals ‘Keukenhof’, waarvan velen misschien denken dat het ‘van ons allemaal is’. Men realiseert zich misschien helemaal niet dat het een beschermd merk is!
Specialist merkenrecht nodig?
Bel vrijblijvend
Maak afspraken
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je een (bekend) merk helemaal niet kunt gebruiken. Maar binnen de context van deze column is het wel belangrijk om te weten dat je als ondernemer niet zomaar andere (merk)namen kunt droppen om extra klandizie te krijgen. Voor je het weet, maak je inbreuk op de rechten van een andere ondernemer. Check dus altijd eerst wat de rechten van een collega/concurrent zijn en nog beter: maak afspraken over het gebruik van iemands merk en leg deze vast!
Lees-verder-tips:
1 april 2019, Yvonne Vetjens en Hub Dohmen
Dohmen advocaten
twitter: http://twitter.com/hdohmen, https://twitter.com/YvonneVetjens
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen, https://nl.linkedin.com/in/yvonne-vetjens
i: www.dohmenadvocaten.nl