Merkkaping.

Leestijd: 2 minuten
merkkaping

Kan mijn voormalig octrooilicentienemer de merknaam kapen?

Q: Ik heb een vraag over merkkaping. Wij hebben een octrooi. Een ander bedrijf heeft een exclusieve licentie om op basis van dat octrooi een product te maken. Wij hebben de naam van dat product bedacht ten tijde van de onderhandelingen. Die naam staat ook in de licentieovereenkomst. De ander heeft vlak na de start van de samenwerking die naam als merk geregistreerd. Na een conflict (over iets anders) hebben we besloten om de licentieovereenkomst niet meer te verlengen, dus die stopt deze maand. We willen het product zelf gaan produceren. De ander wil nou die merknaam voor een alternatief gaan gebruiken. Kan dat zomaar? De licentieovereenkomst zegt er helaas niets over.

Antwoord specialist merkenrecht:

A: een soortgelijke merkkaping-kwestie speelde onlangs bij de rechter. Ik ga er even vanuit dat er geen aanvullende afspraken zijn gemaakt via de e-mail of iets dergelijks. De merknaam is specifiek voor dit product bedacht. Onder die omstandigheden is het waarschijnlijk dat een rechter zal beslissen dat het merk zó aan het product is verbonden, dat de ander de naam niet voor een soortgelijk product mag gebruiken. Dan rest vervolgens de vraag of ú de naam mag gebruiken. De ander heeft – neem ik aan – reclame-inspanningen verricht en daardoor goodwill gecreëerd op die naam. Het is waarschijnlijk dat een rechter zal oordelen dat u de naam mag gebruiken en dat de ander het merk aan u moet overdragen, maar dat u dan wel de ander zal moeten betalen.

Dohmen advocaten is gespecialiseerd in het opstellen van licentieovereenkomsten en advies omtrent merken en octrooien.

SPECIALIST OCTROOIRECHT / MERKENRECHT NODIG?

Neem contact op met Dohmen advocaten


Lees-verder-tips:


Hub Dohmen, 29 april 2020
Deze q&a verscheen eerder op de website van Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen

http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: