Kan iemand mij een boete auteursrecht opleggen? Nee!

Leestijd: < 1 minuut

Q: Kan iemand mij een boete auteursrecht opleggen?

A: Nee. Vaak komen ondernemers bij ons langs met een sommatie wegens auteursrechtinbreuk op bijvoorbeeld een foto. In zo’n brief staat dan vaak dat ze een bedrag moeten betalen omdat ze inbreuk hebben gemaakt. Veel mensen noemen dat een boete. Een boete is een straf. Dat kan alleen als u een contract heeft met de ander waar zo’n straf in staat. Met die briefschrijver die u niet kent, heeft u geen contract. Als er een factuur bij de brief zit is dat ook onzin: u heeft immers geen product of dienst afgenomen van die ander. Het kan alleen gaan om schadevergoeding. U bent niet zómaar verplicht om het in die brief genoemde bedrag te betalen! Er moet eerst voldaan zijn aan meerdere voorwaarden:

  • als er al sprake is van auteursrecht en
  • als dat auteursrecht al van die ander is en
  • als u daar dan inbreuk op maakt en
  • als er dan sprake is van schade

dan moet u de schade betalen. Maar geen boete! De gevraagde schadevergoedingen zijn vaak te hoog. Zeg dus nooit zonder juridisch advies zomaar ‘OK’ op zo’n dwingend klinkend ‘voorstel’. En onderteken zeker geen ‘onthoudingsverklaring’ als u die niet juridisch heeft laten nakijken. Stilzitten is echter geen optie. Wij kunnen helpen. Over onze succesvolle aanpak in fotokwesties – bijna 100% slagingskans – kunt u hier lezen.

Andersom kunnen we op deze manier ook fotografen en fotodatabanken adviseren over welke sommatie zij aan inbreukmakers moeten sturen met een bijna 100% slagingskans!

15 juni 2020,
mr. J. (Jan) Smolders, advocaat.
info@dohmenadvocaten.nl 
http://twitter.com/Jan_Smolders 
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders 

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: