Advocaat en Ex-webdesigner mr. Jan Smolders heeft speciaal voor de lezers van Webdesign.nl weer een aantal belangrijke juridische nieuwtjes op een rij gezet. Zo legt hij uit wat het belang is van goed overleg, vertelt hij over het registreren van topleveldomeinnamen en licht hij toe of ‘embedden’ nou wel of niet is toegestaan. Kortom, wil je als webdesigner, systeembeheerder of als opdrachtgever jezelf behoeden voor online juridische rampen, lees dan onderstaande tips door.
Onmogelijke eisen
Dat een webdesigner of developer betrokken wordt bij het ontwikkelen en vormen van een website klinkt logisch. Het kan echter voorkomen dat er onmogelijke wensen worden uitgesproken. Zo ook bij de rechtzaak Böcker nederland B.V..
De benadeelde wilde namelijk dat er een excuusbrief werd geplaatst op de website van de boosdoener. De advocaat had de rechter om deze dwangsom gevraagd (dat is een rechterlijke boete als men een vonnis niet nakomt) en had er niet bij stil gestaan of de opmaak die onderdeel was van deze dwangsom wel mogelijk was. De benadeelde wilde immers dat de excuusbrief in een bepaalde opmaak werd geplaatst, maar dat kón helemaal niet: “zo is tussen partijen niet in geschil dat het niet mogelijk is om de rectificatietekst op te maken in een lettergrootte en -type dat op de site van Böcker gebruikelijk is, en tegelijkertijd te voldoen aan de voorwaarde dat die tekst tenminste twee derde van de breedte van het beeld beslaat en tenminste 20% van de hoogte” .
Krijg je dus ooit te maken met een kwestie waarbij de gestelde eisen te maken hebben met een website, zorg er dan voor dat uw webdesigner met de advocaat overlegt of de eisen wel of niet kunnen worden uitgevoerd.
Vóór 2015 doen: Wees anderen voor met uw merk/topleveldomein
In 2015 komen er enorme aantallen topleveldomeinnamen bij. Dat wil zeggen; nu eindigen domeinnamen vooral op .nl of .com, en straks komen daar domeinnamen als .amsterdam en dergelijke bij. Als u een merk heeft (dat kan u zelfonline doen, maar advies vragen en laten doen is verstandiger), is het handig om dit nu al aan te melden bij trademark-clearinghouse.com zodat u a) voorrang hebt op het moment dat de nieuwe topleveldomeinen worden ingevoerd, b) een waarschuwing krijgt als een ander een domeinnaam reserveert waar uw merk in zit en c) u een seintje krijgt op het moment dat de ander de waarschuwing negeert en de registratie doorzet. Ga dus snel aan de slag en wees anderen voor.
Embedden en hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal mag weer!
Veel webdesigners maken gebruik van de techniek van “embedden” (een stukje inhoud van een andere site zoals een foto of video laten verschijnen op de eigen site). Maar mag dat zomaar, als er auteursrecht op die foto/video zit (en tenzij anders aangegeven is ALLES dat enigszins creatief is en niet al geleend van een ander auteursrechtelijk beschermd)? Breaking news: het mág gewoon van de hoogste Europese rechter , er van uitgaande dat op de site waarnaar wordt gelinkt (of waarvandaan wordt geëmbed) geen auteursrechten worden geschonden en geen betaling wordt omzeild (bijvoorbeeld door een link te verstrekken die op de originele site alleen na betaling wordt verstrekt). Dit gaat Buma/Stemra dus niet leuk vinden . Zo wil Nederland.fm die een embedtaks moest betalen aan Buma wil nu haar geld terug . En Getty Images* die torenhoge facturen aan “leners” van foto’s stuurde heeft haar beleid inmiddels al aangepast aan de uitspraak van het Europese hof. Let wel op dat je niet aan het copy/pasten slaat; het gaat dus echt alleen om linken en embedden zodat de inhoud nog steeds wordt opgevraagd van de server van de ander.
Lenen uit andermans database: wanneer mag het in ieder geval níet
Het bespaart u een hoop tijd als u op uw website laat zoeken in de database van een ánder. Maar mag dat wel? Het Europese Hof zegt, samengevat, dat sprake is van inbreuk op het databankenrecht als het zoekformulier dezelfde functionaliteit heeft, de hele database realtime wordt doorzocht en de resultatenlijst een vergelijkbare volgorde heeft. U weet nu wanneer het in ieder geval níet mag. Wanneer het dan wèl mag moet van geval tot geval worden beoordeeld, dit rechtsgebied is volop in ontwikkeling .
Het bovenstaande gebruiken op eigen risico: rechters zijn ook maar mensen en de ene rechter is de andere niet.
Jan Smolders, Dohmen advocaten
Gepubliceerd maart 2014 op webdesign.nl.
Jan Smolders is advocaat en ex-webdesigner. Meer artikelen die hij schreef voor webdesign.nl: 21 januari 2016: Auteursrecht: de gekopieerde website. Als u opdrachtgever bent van de bouw van een website: u ziet ineens kopieën van de door u geëxploiteerde websites opduiken, en nu? Als u webdesigner bent: u heeft in opdracht een site gemaakt en zet uw broncode online te koop, mag dat? Column van onze Jan Smolders voor Webdesign.nl. 15 juli 2015: Keyword insertion vanuit juridisch oogpunt. Column van onze Jan Smolders over de vraag of keyword insertion merkinbreuk kan opleveren gepubliceerd op Webdesign.nl. 31 maart 2015: heb je als webdesigner een website gekoppeld (of als u opdrachtgever bent: laten koppelen) aan een database, gaan anderen er uit plukken om dat op hun eigen site te zetten. Leneritis, ofwel neurotisch lenen. Mag dat? Column van onze Jan Smolders voor webdesign.nl. 12 januari 2015: Nog steeds geen antwoord op de vraag “mag ik illegale content embedden?” Column van onze Jan Smolders over een Youtubefilmpje en het daardoor veroorzaakte juristendebat. 23 september 2014 Column: Website niet betaald = stekker er uit? De webdesigner beroept zich op zijn auteursrecht en eist dat de klant de site offline haalt zolang er niet betaald is. De klant zegt: no way, want die openstaande factuur deugt niet. In dit artikel daarom een belangrijke tip voor websitebouwers en hun opdrachtgevers. Gepubliceerd op Webdesign.nl. 26 mei 2014 column: webdesigners en andere creatieven opgelet! Opdrachtgever van ontwerp vindt het niet mooi, wel binnen kaders gewerkt? Betalen! Gepubliceerd op Webdesign.nl.
*: Brief of dagvaarding wegens afbeeldingen van Getty of Masterfile gehad? zie ons aanbod op deze pagina