Is het zinvol om het uiterlijk als vormmerk te registreren?

Leestijd: < 1 minuut

Q: eerder schreef u (op basis van een Belgisch vonnis over Capri-Sun) dat het wel eens zinvol kan zijn om bij afloop van een octrooi het uiterlijk als vormmerk te registreren. Dat hebben we gedaan. Ik heb gehoord dat er weer een ander vonnis is dat iets heel anders zegt over Capri-Sun, hoe zit het nou? Kunnen we straks iets met dat vormmerk als iemand ons namaakt?

vormmerk

A: Het vormmerk van Capri-Sun (de limonadestazakjes) blijft de gemoederen bezig houden. Een kort overzicht: rechtbank Den Haag 2014: vormmerk nietig, Oberlandesgericht Keulen 2014: vormmerk geldig, u maakt inbreuk, Rechtbank Amsterdam 2014: nietig, kortgedingrechter Brussel 2015: vormmerk geldig, u maakt inbreuk , Bundespatentgericht 2017: nietig, Hof Amsterdam 2017: nietig. En allemaal moeten die rechters oordelen op basis van de regels die daarvoor zijn geschetst door de Europese ‘opperrechter’ (voor het laatst in de Hauck/Stokkezaak in 2014). Het wachten is op een rechter die aanvullende uitlegvragen gaat stellen aan het Europese hof (partijen in een procedure kunnen daar ook om vragen). De Capri-Sun kwestie leent zich daar uitstekend voor, gelet op de enorme aantallen afwijkende limonadestazakjes die in het Brusselse vonnis werden getoond. Mocht u straks zelf een namaakkwestie aan de hand hebben dan is zeker niet het eerste dat we zeggen “geef maar op”.

Advocaat merkenrecht nodig?

Bel vrijblijvend


Lees-verder-tips:


Hub Dohmen, 
Dohmen advocaten – in techniek
e: h.dohmen@dohmenadvocaten.nl 
twitter: http://twitter.com/hdohmen 
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen 

Deze Q&A werd in januari 2018 gepubliceerd op Engineersonline.

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: