pexels-jadson-thomas-542556-1-1 (1)_11zon (1)

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

pexels-luis-gomes-546819-1-1-1

Van idee tot product, wij spreken uw taal en kennen uw recht – Dohmen advocaten

De geleende foto’s: Getty Images

Onze cliënte kreeg een boze brief van Getty Images wegens “geleende” foto’s op haar site. Of onze cliënte maar even een paar duizend euro wilde betalen. Duidelijk was dat onze cliënte inbreuk had gemaakt. Een paar duizend euro was echter overtrokken. Na een pittige brief van Dohmen advocaten bleef het stil aan de andere kant.

De gefotografeerde interieuren

Een interieurontwerper ziet dat een freelancer die heeft meegeholpen bij het inrichten (maar niet bij het ontwerp) foto’s van de interieuren op zijn website plaatst. Dat mag niet, nu de ontwerper auteursrecht heeft op die interieuren. Na een indringende brief van Dohmen advocaten kiest de freelancer eieren voor zijn geld en verwijdert de foto’s.

De geleende teksten

Een designer met een eigen website belt Dohmen advocaten: er is een andere site die zijn teksten heeft “geleend”. De designer hoeft geen schadevergoeding, maar de teksten moeten er wel af. De kopieerder vindt dat hij gelijk heeft, want er stond geen copyrightteken bij en “het internet is toch van iedereen?” Na een eerste telefoontje van Dohmen advocaten waarin duidelijk wordt gemaakt wat zijn rechten en plichten zijn, verdwijnen de teksten.

FAQ/Vaak aan een auteursrechtadvocaat gestelde vragen

  • Die tekst is van mijn website “geleend”, mag dat zomaar?
  • De foto’s van mijn website staan ineens bij een ander op de site
  • De concurrent aapt de stijl van mijn winkelindeling na, mag dat?
  • Ik geef interieuradvies, iemand neemt zomaar mijn tekeningen en adviezen over

Specialist sommeren wegens auteursrechtinbreuk nodig? Dohmen advocaten: uw advocaat gespecialiseerd in auteursrecht en meer. Gratis spreekuur 013-5821987 of op ons advocatenkantoor.
Andere relevante informatie: Creative CommonsRijksoverheid informatie over intellectueel eigendom.

Lees onze nieuwste berichten over het intellectueel eigendomsrecht: