
Q: wij produceren en leveren onze machines wereldwijd. In veel landen buiten Europa hebben we een lagere prijsstelling om ook op die markten concurrerend te zijn. Nou weet ik dat ik importeurs kan aanpakken wegens merkinbreuk als ze bijvoorbeeld in India onze machines tegen lage prijzen opkopen en die naar Europa transporteren. Een van die grappenmakers tornt ons embleem eraf en plakt er zijn eigen embleem op, bij de douane voordat het de EU binnenkomt. Dus maakt hij geen merkinbreuk, zegt hij: ‘Jullie merk staat er toch niet op’? Kan dat zomaar?
A: U bent niet de eerste die dit overkomt. Gelukkig voor u heeft het Europese hof bepaald – in een zaak die door Mitsubishi was gestart – dat dit zogeheten debranding/rebranding toch merkinbreuk oplevert.
Lees-verder-tips:
- 23 november 2018: Naast de rechter is er nu een nieuwe weg om een merk nietig te laten verklaren. Een korte uitleg van onze Hub Dohmen.
- 5 november 2018: Onze Hub Dohmen legt uit hoe merkenrecht je beschermt tegen parallelimport in deze column voor E-totaal.
- 22 augustus 2018: Merkinbreuk met regulier gekocht merkproduct?! En wat als het product gemodificeerd is? Column van onze Hub Dohmen.
- Algemene informatie over merkenrecht.
6 februari 2019, Hub Dohmen.
Deze Q&A verscheen eerder op Engineers Online.
Twitter: http://twitter.com/hdohmen
LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
i: www.dohmenadvocaten.nl