Handleiding gekopieerd

Leestijd: < 1 minuut
Handleiding gekopieerd

Q: We besteden altijd erg veel aandacht aan onze handleidingen. Die moeten uitermate gebruiksvriendelijk zijn. We laten daar dan ook altijd een copywriter naar kijken en maken gebruik van veel screenshots en dergelijke. In het contract met de copywriter staat ook dat wij het auteursrecht krijgen op alles wat hij opstelt. Nu is er een concurrent die goedkope Chinese rommel importeert en onze handleiding haast wel moet hebben gebruikt, want die lijkt erg veel op onze handleiding. “Hergebruik” van onze handleiding was makkelijk, want de besturingssoftware is nagenoeg het zelfde. Toch niet echt prettig dat onze handleiding gekopieerd is… wat kan ik daar tegen doen?

A: Gelet op de grote aandacht die u aan uw handleidingen besteedt, moet daar haast wel auteursrecht op zitten. Als het “bijna niet anders kan” dan dat de ander uw handleiding heeft gebruikt, is er sprake van schending van dat auteursrecht. Een eerste vriendelijk, maar dringend telefoontje kan wonderen doen. U vertelt uw concurrent dan wat u constateert, wat de juridische situatie en u vraagt hem om het gebruik van de handleiding te stoppen. Werkt dat niet, dan kunt u de ander via de rechter dwingen om de auteursrechtelijk beschermde delen van uw handleiding niet meer te gebruiken.

Advocaat auteursrecht nodig?

Bel vrijblijvend met een van onze auteursrechtspecialisten

30 januari 2017. Deze Q&A verscheen eerder op Engineersonline.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: