Urban Entrepreneur Day in Eindhoven: geslaagde sessies over auteursrecht

Leestijd: < 1 minuut

Op 25 september 2021 was ik namens Dohmen advocaten als spreker aanwezig op Urban Entrepreneur Day. Dohmen advocaten was door Emoves mede namens UC Masters gevraagd om aan jonge veelbelovende kunstenaars uit te leggen wat auteursrecht is en wat ze er ermee kunnen.

Tijdens drie sessies van ongeveer een uur gaf ik uitleg aan zeer enthousiaste kunstzinnige ondernemers. Ze kwam uit allerlei disciplines waarbij film, muziek en tekst de boventoon voerden. De kunstenaars overlaadden me met vragen. Ook kwamen er veel interessante discussies los.

Er werd onder andere veel gesproken over gezamenlijk auteursrecht, want veel kunstenaars werken samen. Daarnaast waren veel deelnemers geïnteresseerd in wanneer er sprake is van inbreuk op auteursrecht en wat je dan kunt vorderen. Wat ook naar voren kwam is dat niet alleen auteursrecht belangrijk is, maar ook andere rechten die tegen auteursrecht aan leunen. Naburige rechten zijn belangrijk voor uitvoerende kunstenaars en muziek- en filmproducenten. En als je mensen afbeeldt of zelf afgebeeld wordt, krijg je te maken met portretrecht.

Bovenstaande en meer zijn allemaal zaken waar vrijwel elke creatieve ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt. Ik hamerde er daarom keer op keer op: ken je rechten, durf voor je rechten op te komen en maak voordat je aan het werk gaat al goede afspraken!

Dat is iets wat de deelnemers aan mijn sessies ongetwijfeld in hun oren geknoopt hebben. En als zij – of de lezer van dit stuk! – vragen hebben, dan kunnen ze contact met ons opnemen tijdens het gratis spreekuur van Dohmen advocaten.

Voor nu wil ik de organisatie, UC Masters en Emoves, bedanken voor een interessante middag. Urban Entrepreneur Day was mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van OCW, Provincie Noord-Brabant en Stichting Cultuur Eindhoven.


Lees-verder-tips:


Yvonne Vetjens, 28 september 2021.

Twitter / Linkedin

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: