Q: ik heb samen met een paar andere kunstenaars een kunstwerk gemaakt. Hoe zit dat nu met auteursrecht op dit gemeenschappelijk kunstwerk?
A: Uiteraard hebben jullie, ook als het om een gemeenschappelijk kunstwerk gaat, auteursrecht op het werk (lees hier wat auteursrecht nou eigenlijk inhoudt). Hoe dat precies in elkaar zit, hangt af van wat jullie rol is geweest bij het maken van het werk.
Hebben jullie allemaal aan één kunstwerk als geheel gewerkt en is het niet duidelijk te zien wie wat heeft gedaan, dan hebben jullie allemaal recht op dat ene kunstwerk. Dit houdt in dat als iemand jullie werk wil gebruiken, hij van jullie allemaal toestemming moet krijgen. Daarentegen mag iedereen van jullie apart iemand aanschrijven als diegene inbreuk maakt op jullie gemeenschappelijke auteursrecht. Maar let op! Jullie hebben het voor elkaar wel erg ingewikkeld gemaakt! Het gevolg van een gemeenschappelijk auteursrecht is namelijk dat ieder van jullie de toestemming van alle anderen nodig heeft om iets met het werk te doen!
Bestaat het kunstwerk echter uit meerdere onderdelen of meerdere creaties die apart zijn gemaakt, maar wel bij elkaar horen, dan wordt het wat ingewikkelder. Iedere kunstenaar heeft dan auteursrecht op zijn of haar eigen onderdeel. Een kunstenaar heeft dus geen auteursrecht op de onderdelen die de andere kunstenaars gemaakt hebben. Houd er wel rekening mee dat persoonlijkheidsrechten (de morele rechten op een werk – dit is een onderdeel van het auteursrecht) wèl aangetast kunnen worden door de kunstenaars onderling! Je kunt dus niet zomaar met jouw eigen onderdeel doen wat je wilt. Willen jullie toch een gemeenschappelijk auteursrecht waarbij ieder zeggenschap heeft over het geheel, dan moet dat geregeld worden in een overeenkomst.
Is het zo dat jullie samen hebben gewerkt aan het realiseren van een ontwerp van één van jullie, dan kan het zijn dat de verhoudingen wéér anders liggen. Lees dan even deze column.
Lees-verder-tips
2 november, Yvonne Vetjens