Geldt er auteursrecht voor productbeschrijvingen?

Leestijd: 2 minuten

Q: Een ‘onafhankelijke wederverkoper’ van onze machines kopieert productbeschrijvingen van onze site. Daar hebben we flink voor betaald aan een copywriter, ook omdat we hebben geregeld dat wij het auteursrecht op die productbeschrijvingen van hem krijgen. De wederverkoper wil de productbeschrijvingen niet verwijderen. We hebben geen zin in een rechtszaak. Kunnen we bijvoorbeeld niet de provider aanspreken waar zijn website draait, of iets anders?

Kopieert iemand uw productbeschrijvingen?

Bel ons vrijblijvend

A: Supersnel en kosteloos is een DMCA-klacht bij Google . Dan wordt de website van de ander onvindbaar in Google. Als de ander protesteert krijgt u twee weken van Google om de ander te dagvaarden (of tot een akkoord te komen natuurlijk). Laat u die twee weken ongebruikt, dan wordt de site weer vindbaar. Let op dat u zo’n DMCA-klacht alleen indient als u er vrijwel zeker van bent dat een rechter zou oordelen dat er auteursrecht op de productbeschrijvingen rust. In een recente rechtszaak bleek: ook op productbeschrijvingen kan auteursrecht rusten. Ik ga er van uit dat uw copywriter zijn creativiteit heeft gebruikt om de wervingskracht zo groot mogelijk te maken en het niet heeft gelaten bij kale specificaties. Dan is de kans groot dat een rechter dat ook ziet en dus auteursrecht aan de productbeschrijvingen toekent. Er is een – wat mij betreft kleine – kans dat de ànder zo brutaal is en een procedure start omdat hij vindt dat de productbeschrijvingen van uw copywriter helemaal niet creatief zijn. Als de rechter hem daarin gelijk geeft, heeft u een vervelender probleem. U moet dan – uitzonderingen daargelaten – de schade betalen die is veroorzaakt door uw DMCA-klacht. Nou zal die schade ook wel meevallen …


Lees-verder-tips:

Algemene informatie over auteursrecht.


Hub Dohmen, 3 maart 2020
Deze Q&A verscheen eerder op de website van Engineers Online.

http://twitter.com/hdohmen
http://nl.linkedin.com/in/hubdohmen
www.dohmenadvocaten.nl

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: