Gastcollege Intellectuele Eigendom Minor Bedrijf en recht aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys

Leestijd: 3 minuten

Op 18 mei 2021 geeft advocaat mr. Jan Smolders (Dohmen advocaten) een gastcollege Intellectuele Eigendom voor HBO-studenten die de Minor Bedrijf en recht aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys doen. Wie is Jan Smolders en wat doet Dohmen advocaten? Waar gaat het gastcollege over? En nog veel belangrijker: met welk soort vragen kan de onderneming waar ik werk ná dit gastcollege in de gratis spreekuren van Dohmen advocaten terecht?

Over Jan Smolders en Dohmen advocaten

SANYO DIGITAL CAMERA

Jan Smolders is advocaat sinds 2007. Daarvoor is hij full stack webdeveloper / webdesigner geweest, leraar Engels, en bedrijfsjurist in de marketingwereld en de wereld van verkoop op afstand. Dat verleden komt nog steeds goed van pas in zijn specialisaties Intellectuele Eigendom (IE) en IT-recht (waaronder websiterecht).  Meer weten? Zie zijn Linkedin/Twitter.
Dohmen advocaten bestaat uit designers, techneuten en kunstenaars die na dit ‘eerste leven’ de overstap naar de juridische wereld hebben gemaakt.

Zij begrijpen naast de juridische taal dan ook de designtaal, de technische taal en de taal van de (toegepaste) kunst. Van idee tot product, wij spreken je taal en kennen je recht. Meer weten? Zie www.dohmenadvocaten.nl.

Noem een studie waarbij IE nooit relevant zou zijn


Commerciële economie (marketing & sales), Informatica, Bouwkunde, P&O (HRM), Ondernemerschap & Retail Management, Accountancy, Automotive, Muziek, Mechatronica, Vormgeving, Werktuigbouwkunde, Journalistiek, een andere van de in totaal vijfentachtig studies?

Jan Smolders weet dat er zeer veel verschillende studierichtingen/toekomstige beroepen tijdens het gastcollege intellectuele eigendom aanwezig zullen zijn, waaronder bijvoorbeeld de bovenstaande.

Hij zorgt er voor dat er voor ieder wat wils is en dat jullie geboeid zullen luisteren.  Is er eigenlijk een studierichting te bedenken waarbij iemand nooit met Intellectuele Eigendom te maken krijgt in het toekomstige werk? Jan Smolders heeft de lijst met alle vijfentachtig studierichtingen bekeken en daagt jullie uit om er een te bedenken.

Gastcollege intellectuele eigendom

Voordat Jan Smolders praktijkvoorbeelden gaat geven, geeft hij eerst een algemene inleiding om de praktijkvoorbeelden beter op hun plaats te laten vallen. Hoe beoordeelt een IE-advocaat nou de kans van slagen van een zaak? Daarvoor moet hij allereerst weten hoe een rechter de zaak zal beoordelen. Welke vragen wil die rechter beantwoord zien? En welke feiten en bewijs daarvan vindt de rechter bij die beantwoording relevant? Is dat misschien in een stappenplan of stroomschema te gieten? Met die denkwijze kunnen jullie je voordeel doen. Schroom niet om je vragen tijdens of na de les te stellen. Want bedenk: in de toekomst krijg je tijdens je werk bijna zeker met vragen over intellectueel eigendom te maken.

Na het gastcollege intellectuele eigendom

Na het gastcollege ben je altijd welkom tijdens de gratis spreekuren van Dohmen advocaten. Ook ná je studie. Júist na je studie. Want dan komt het probleem dat je tijdens de gastcollege niet zag aankomen en heb je het antwoord gisteren nodig.

Met wat voor soort vragen/problemen/onderwerpen kan je bij Dohmen advocaten terecht? Nou, bijvoorbeeld de volgende, waarvan er ongetwijfeld al een aantal aan de orde zal komen bij de praktijkvoorbeelden in het gastcollege:

 • Hoe kan het toch dat zoveel muziek onbetaald op Youtube staat? Waarom zou ik als artiest wel/niet daar iets tegen willen doen?
 • Is Intellectuele Eigendom van werkgever of werknemer? Hoe regelen?
 • Intellectuele Eigendom inbrengen/overdragen
 • Er worden klonen van onze onderdelen verkocht, mag dat zomaar?
 • Onze band is uit elkaar, van wie is de muziek?
 • Mijn bouwwerk wordt gesloopt
 • Claim wegens inbreukmakende foto op site
 • klant sleutelt aan onze software
 • Op een van de onderdelen van onze best verkopende machine rust het octrooi van een ander, maar we hebben een licentie. Nu is de octrooihouder failliet, moeten we ons zorgen maken over de licentie nu er een curator in het spel is?
 • Onze database wordt gekopieerd
 • Belang van Intellectuele Eigendom: fout contract kan faillissement betekenen
 • Compatible met [merk]: wanneer merkinbreuk?
 • Wij hebben een designproduct ontworpen en in de markt gezet, en nou krijgen we een brief van de advocaat van een concurrent dat het namaak zou zijn?
 • onze website wordt gekopieerd
 • Wij hebben een werktuig gemaakt, dat niet onder een octrooi valt. Is het wel mogelijk om het op andere manieren te beschermen?
 • Mijn bouwtekeningen worden hergebruikt
 • Hoe kan ik ‘opsporen’ welke Intellectuele Eigendom een bedrijf heeft, of die IE wankel of sterk is, welke geschillen over die IE zijn of te verwachten zijn?
 • De concurrent gebruikt ons merk als Adword, mag dat of is dat merkinbreuk?

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: