EAN-nummers op bol.com zijn handig voor verkopers. Als je het EAN-nummer van een ander wil gebruiken mag dat op bol.com mits het om hetzelfde product gaat. In een eerdere column over EAN-nummers op bol.com schreef ik dat het uitmaakt of je een ‘merk-EAN’ hebt of een ‘merkloos EAN’/’niet-merk-EAN’. De rechtbank Noord-Holland dacht daar in de Bedworld-zaak anders over, of liet dat in het midden: er werd gewoon met geen woord over gerept. Het maakt dus uit bij welke rechtbank je terecht komt. Ik hoop dat een van deze zaken ‘doorsuddert’ in hoger beroep en uiteindelijk bij de Hoge Raad belandt. Dat schept duidelijkheid voor ondernemers.
Listings
Het systeem van Bol.com is zo ingericht dat indien een (volgende) verkoper het EAN-nummer van een bepaald product invoert, alle daaraan gekoppelde productinformatie in de advertentie (door Bol.com ook wel ‘listing’ genoemd) wordt geladen, waaronder bijvoorbeeld het merk en de afbeeldingen. Alle producten met een bepaald EAN-nummer worden derhalve aangeboden onder dezelfde listing.
Richtlijnen bol.com
De richtlijnen van bol.com vermelden: zelfde product dan zelfde EAN. En dan wordt dezelfde listing geladen waar merk en afbeeldingen in kunnen zitten. Gedaagde had hetzelfde EAN gebruikt en dus dezelfde listings. Daar zat een Bedworld logo in. Dat was niet gelijk aan het merk. Wel leek het er verwarringwekkend veel op. Dus maakte gedaagde merkinbreuk door dat EAN (met die listing en dat logo) te gebruiken.
Derdenbeding?
De rechtbank vond niet dat het feit dat Bedworld had ingestemd met de voorwaarden van bol.com betekende dat Bedworld toestemming had gegeven voor het gebruik van de logo’s. Ik zie in de voorwaarden van bol.com een derdenbeding. Of dat betekent dat je de logo’s mag gebruiken hangt volgens mij af van het volgende.
Merk-EANS versus niet-merk-EANS
Op EAN-barcode.nl valt te lezen: “Wilt u de bedrijfsnaam en merk van het product gekoppeld hebben aan de code, dan adviseren wij u de codes aan te schaffen bij GS1.”. In de uitspraak wordt echter met geen woord gerept over merk-EANS versus niet-merk-EANS. Bij de aanvraag van een EAN kun je kiezen voor een EAN zonder of met een daaraan gekoppeld merk. Wie een niet-merk-EAN later toch gebruikt als merk-EAN moet niet zeuren als anderen dat EAN gebruiken, zo maak ik op uit eerdere jurisprudentie. Onduidelijk blijft of in de Bedworld-zaak sprake was van een merk-EAN. De rechtbank heeft het weliswaar over een merkloze listing, maar onduidelijk is of ze hiermee ook een niet-merk-EAN bedoelt.
Wat kunt u met deze informatie betekenen voor uw onderneming?
EANS kosten zo goed als niets. Bij twijfel kunt het beste zelf een EAN aanvragen. Of het moet zo zijn dat het gebruik van andermans EAN zodanig veel voordelen heeft dat u een juridische strijd voor lief neemt. Indien u wordt aangesproken op merkinbreuk: vraag eerst de ander of zijn EAN een merk-EAN is of niet. Dat kan – niet zal – verschil maken bij de rechter.
20 maart 2023,
Hub Dohmen
https://nl.linkedin.com/in/hubdohmen