Wendy’s Goes en de overeenkomst met Asterix

Leestijd: 3 minuten
Wendy's Goes en de overeenkomst met Asterix

Update 11 november 2021

Eerder deze maand werd de uitspraak in het hoger beroep gepubliceerd: snackbar Wendy’s uit Goes mag gewoon Wendy’s blijven heten! Wat de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s daar ook van vindt. Volgens de hogerberoeprechter heeft Wendy’s Goes haar merk normaal gebruikt door gebruik in/op onder andere het logo, de gevel, interieur, afhaalverpakkingen, kassabonnen, bedrijfskleding en dergelijke. Het gebruik van Wendy’s voor een buurtsnackbar was voldoende om het merk te behouden in de brede klasse ‘horecadiensten, waaronder diensten van restaurants en snackbars’. Dat Wendy’s Goes slechts één snackbar heeft en daarmee een grote keten ‘tegenhoudt’ maakte het oordeel van de rechter niet anders. Een merk kan vervallen als het niet normaal wordt gebruikt. Een belangenafweging maakt geen onderdeel uit van dat ‘normaal gebruik-criterium’. Ik ga er vanuit dat de Amerikanen doorzetten en nu cassatie instellen bij de Hoge Raad. Hun belangen zijn gewoon te groot om dat níet te doen. We houden u op de hoogte.

Eerdere columntekst:

Enig lef kan de eigenaar van Wendy’s in Goes niet worden ontzegd, om het al jarenlang op te nemen tegen de Amerikaanse hamburgerketen Wendy’s.  Wendy’s in Goes is volgens Googleplus een “Fastfoodburgerketen bekend om zijn shakes en bijgerechten, zoals chili en gebakken aardappels.”. Best knap voor een eenmanszaak om je een keten te noemen maar het tekent de aspiraties. De vermelding “keten” komt nog uit de tijd dat deze eenmanszaak nog een tweede vestiging in Goes had.

Wendy’s USA versus Wendy’s Goes: de historie

De Amerikaanse Wendy’s heeft ook ooit hamburgerrestaurants in Nederland gehad, in de jaren 80. De laatste vestiging van de Amerikaanse Wendy’s (een franchise in Rotterdam) is in 1986 uit de Benelux verdwenen (faillissement). De snackbareigenaar uit Goes kende de Amerikaanse Wendy’s niet toen hij in 1988 die naam aan zijn snackbar gaf: hij had zijn snackbar gewoon genoemd naar zijn dochter. De Amerikaanse Wendy’s is lang niet zo bekend als McDonald’s en zeker niet buiten de Verenigde Staten. In 1995 onstonden de eerste problemen tussen beide Wendy’s, toen Wendy’s Goes Wendy’s als merk wilde registreren. Wendy’s Goes ging in de tegenaanval en liet in 2000 door de rechtbank de Beneluxmerkinschrijvingen van Wendy’s Amerika vervallen verklaren omdat die al vijf jaar niet gebruikt waren, met het verbod om in de Benelux Wendy’s als merk te gebruiken (dat was immers van Wendy’s Goes). Wendy’s Amerika ging natuurlijk in hoger beroep. Die zaak lag jaren stil, maar in 2012 kwam dan toch uitspraak: Wendy’s Goes kreeg weer gelijk. Zelfs de Hoge Raad moest er aan te pas komen, maar ook daar kreeg Wendy’s-Amerika het lid op de neus in 2013.

Door Wendy’s Goes voorlopig geen Amerikaanse Wendy’s in de Benelux

Dan zou je denken dat Wendy’s Amerika het opgeeft, maar die gooide het nu over een andere boeg: ze wilde het merk van Wendy’s Goes vervallen laten verklaren omdat dat al vijf jaar niet zou zijn gebruikt als merk (het spiegelbeeld dus van de zaak uit 2000). In die zaak is onlangs uitspraak gedaan. De rechter maakte een splitsing: het merk is ingeschreven voor waren en diensten. De waren (frikandellen enzovoort) waren dezelfde die bij elke snackbar liggen, dus geen enkele consument die meende een “Wendy’s frikandel” te eten. Wel was er de “Wendy’s stick” en “Wendy’s burger”, maar daarvan waren verkoopperiode en verkoopaantallen niet onderbouwd. Voor waren werd het merk dus niet normaal gebruikt en is het merk vervallen verklaard. Voor diensten was het echter een ander verhaal: Wendy’s Goes gebruikte die naam wel normaal voor haar diensten, namelijk op verpakkingen, kleding van personeel enzovoort. En nee, je hoeft geen keten te zijn om een dienstmerk te hebben. Voor diensten bleef het merk van Wendy’s Goes dus in stand. Tegen dat vonnis zal Wendy’s Amerika vast ook wel weer doorprocederen tot de Hoge Raad, maar voorlopig kan ze in de Benelux geen “Wendy’s” openen. Het heeft wel iets weg van dat dorpje in Gallië, dat als enige dapper stand hield tegen de Romeinen. Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Ons aanbod

Wilt u een oud niet-meer-gebruikt merk hergebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste indicatie: 013-5821987.


Lees-verder-tips:


29 maart 2017,
Jan Smolders

Afspraak/telefonisch overleg

Wilt u graag een afspraak maken of wilt u uw zaak nu voorleggen, Dohmen advocaten is iedere dag van 9:00 tot 17:00 telefonisch bereikbaar via 013-5821987.

Ook kunt u contact opnemen met ons via het onderstaande formulier: